Tokajban egyedülálló zártkabinos libegő épül, megújul a TV-torony

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. február 02. 12:31

A Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. Magyarországon egyedülálló, zártkabinos, négyévszakos libegőre és a kopasz-hegyi TV-torony megújítására írt ki közbeszerzési pályázatot.

A tervek szerint a libegő 2000-2100 méter hosszú nyomvonalon közlekedik majd, mind a négy évszakban. Az indulási rész a Fesztiválkatlanban lesz, az érkezési pedig a Kopasz-hegyi TV-toronynál.

Dévald István, a Kft. ügyvezető igazgatója a Turizmus.com-nak elmondta, hogy az 1960-as években épült TV-torony eddig is népszerű kirándulóhely volt Tokajban: az emberek még úgy is felmennek a Kopasz-hegyre megnézni, hogy jelenleg nem látogatható.

tokajlibego

A több mint 2 km-es nyomvonalon közlekedő libegő végpontja a TV-toronynál lesz, melyben kiállítótér, kiszolgáló egységek és panorámalift várja a látogatókat

Fotó: Wáberer György/Facebook

Ezért gondolták úgy, hogy a turizmus további fellendítése érdekében a libegő megépítésével párhuzamosan a tornyot is megtöltik vendégbarát funkciókkal, hogy a látogatók még magasabbról csodálhassák meg a környéket. A fejlesztés várhatóan a Fesztiválkatlan látogatottságát, ismertségét növeli majd.A Fesztiválkatlanban, a libegő kiindulási pontjánál a tervek szerint egy 600 négyzetméteres, többszintes épület várja majd a látogatókat, míg a végpontnál, a Kopasz-hegy felső részén egy fogadóállomás létesül.

A libegő tervezett nyomvonala egyébként változatos domborzati adottságokkal, eltérő növényborítottsággal rendelkező területen halad, érint kül- és belterületet, zártkerti ingatlanokat és nem utolsó sorban korábban bányaterületként funkcionáló részeket is.

A libegő biztonságos működtetéshez 9-14 tartóoszlop felépítésére lesz szükség. S mivel a libegő vélhetően hosszú évekig egyedülálló lesz az országban, ehhez mérten tervezik a TV-torony megújulását, hasznosítását is.

tokajlibego

Az indulási rész a Fesztiválkatlanban lesz, az érkezési pedig a Kopasz-hegyi TV-toronynál

Fotó: Wáberer György/Facebook

Az épület első emeletén kiállítótér és kiszolgáló egységek lesznek, ám a fő attrakciót a különálló, 50 méter magas panorámalift képzi majd, amelyet egy híddal kötnek össze a toronnyal. Szintén megújul a kilátórész is, az úgynevezett „gomba”, de kialakítanak egy panorámalépcsőt is.

Az említett beruházásokkal párhuzamosan természetesen a zöldterületeket és a közműveket is fejlesztik.