Top 10 hideglelős látnivaló a világon

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. október 22. 13:30

Halloween közeledtével időszerű sorra venni a világ félelmetes és kevéssé ismert látnivalóit – az akasztott játékbabáktól a koporsókkal borított sziklafalakig.

A svéd expressen.se online turisztikai lap szerint a következők a világ leghátborzongatóbb látnivalói.

A Keresztek hegye

Fotó: Wikipédia

1. A Keresztek hegye

A Keresztek hegye Litvánia egyik kiemelkedő látványossága.

Az első kereszteket a 13. században állították itt, az 1831-es parasztfelkelés után pedig a hely a lázadók emlékművévé vált.

Az emlékhelyet a szovjet megszállás alatt háromszor is a talajjal tették egyenlővé, de a helyiek fáradhatatlanul újraépítették.

Szinte lehetetlen megmondani, hány keresztet találni már itt.

A látvány önmagában is megdöbbentő, ha pedig a szél átfúj közöttük, furcsa dallamot hallani.

 

2. A Babák szigete

A mexikói Isla de la Munecas, azaz a Babák szigete mögött meghúzódó történet elborzasztó. A legenda szerint régen egy halott kislányt találtak itt a vízben, aki belekapaszkodott a sziget egyik csatornájának zöld hínárjába. Az egyik helyi lakos, Don Julián Santana állítólag hallotta, hogy előtte a kislány a babájáért kiabál. Ezért elkezdte gyűjteni és kihelyezni a különféle babákat a szigeten, abban a reményben, hogy kiengesztelheti a gonosz szellemeket.

Hátborzongató látványt nyújt a mexikói Babák szigete

Fotó: Wikipedia

Most több száz megcsonkított, üvegszemű játékbaba lóg le a fákról. A helyi lakosok szerint a babák mozognak és suttognak egymásnak. A Xochimilco-csatornák közé fészkelt sziget Mexikóvárostól délre található.

 

3. Krisztus a víz alatt

A floridai Key Largo szigetén az egyik legnépszerűbb vízi tevékenység a snorkeling – méghozzá a tenger fenekén álló óriási Krisztus bronzszobor körül. Nagyon sok víz alatti szelfi tanúskodik erről a szoborról, a fotók a Facebookon és az Instagramon is gyakran felbukkannak.

A tengerszint alatt néhány méterrel található, 9 méter (!) magas szobor az I. Cristo degli Abissi másolata, amelyet a tengerben találtak az olasz Riviérán, San Fruttuoso üdülőhelyen.  A műalkotást  az ötvenes években süllyesztették ide, és azt a helyet jelöli, ahová Dario Gonzatti, az első olasz búvár 1947-ben lemerült.

A víz alatti Krisztus-szobor a floridai Key Largo szigeténél

Fotó: Wikimedia Commons

 

4. Függőleges temető

A függőleges temető hagyománya több ezer évre nyúlik vissza, és Kína, Indonézia és a Fülöp-szigetek különböző régióiban gyakori.

A Fülöp-szigeteki Sagadában, Mountain Province-ban a koporsók magas sziklafalakra való lógatásának egyik fő célja az volt, hogy megóvják a holttesteket a vadon élő állatoktól. Ezenkívül hitük szerint a sziklák afféle lépcsőnek tekinthetők az ég felé, és minél magasabbra helyezik a koporsót, annál közelebb kerül a halott az égiekhez.

Függő koporsók Sagadában

Fotó: Wikimedia Commons

 

5. Jól öltözött holtak

A világ összes katakombája közül egyik sem olyan hátborzongató, mint amelyik Szicília régi palermói apátságában látható.  A temetőt a 16. század végén létesítették, mivel a kolostoron belüli temető már betelt. Az idő múlásával felfedezték, hogy az alagsorban a hőmérséklet optimális a természetes mumifikációhoz.

A temető gyorsan státusszimbólummá vált, és azon előkelő polgárokat, akiknek ide vezetett az utolsó útja, a legfinomabb ruhájukba öltöztették. Jelenleg mintegy 8000 felnőtt és gyermek maradványa tekinthető meg ebben a furcsa „halálmúzeumban”.

A világ egyik leghátborzongatóbb katakombája Szicília régi palermói apátságában

Fotó: Wikimedia Commons

 

6. Csillár emberi csontokból

A csehországi Sedlec kis kápolnájának alagsorában több mint 40 000 emberi csontmaradvány látható, különféle művészi elrendezésben. A leglátványosabb egy hatalmas csillár, amely az emberi test szinte összes csontját tartalmazza. A kápolna egész évben nyitva tart, bizonyos ünnepek kivételével.

Emberi csontokból készült csillár a csehországi Sedlecben

Fotó: Wikimedia Commons

 

7. A pokol vidámparkja

A szingapúri Haw Par Villa vidámpark a Disney World tökéletes ellentéte. A 82 éve nyílt park több mint 1000, furcsa, eltorzult arcú és kellemetlen figurát vonultat fel, amelyek az ázsiai kultúrát, történelmet, filozófiát és vallást szimbolizálják.

A mennyország helyett a poklot mutatják itt be, és szándékuk szerint mindez a fiatalok erkölcsi nevelését szolgálja.

A szingapúri Haw Par Villa a poklot mutatja be

Fotó: Wikimedia Commons

 

8. Öngyilkosok erdeje

Az Aokigahara a Fuji lábánál található erdő, amely a világ második leggyakoribb öngyilkossági helyszíne a San Francisco-i Golden Gate híd után. 2010-ben például 247 ember vándorolt ide, és 54 ember meg is halt, szándéka szerint. Hogy az öngyilkosok Japánban miért elsősorban ezt a helyet választják, nem világos.

Egyesek szerint azért, mert az erdő rendkívül sűrű, ami megkönnyíti a „eltűnést”, míg mások szerint a japán mitológia démonai találkoznak itt az élettől búcsúzni kívánókkal.

Az erdő tragikus hírneve ellenére turisztikai attrakció, különféle vezetett túrákkal a gyönyörű környezetben.

A japán erdő, ahol a világon a második legtöbb öngyilkosságot elkövetik

Fotó: Wikimedia Commons

 

9. Rémisztő jógázó szobrok

Veijo Rönkkönen az egyik leghíresebb kortárs népi alkotó volt Finnországban. A magányos szobrász életében megtagadta művei nyilvános terekben való kiállítását.

Halála után, a munkásságának szentelt szoborparkban most alkotásai százai láthatók, némelyik furcsa jógapozícióban, mivel ennek Veijo Rönkkönen nagy mestere volt. A arckifejezések félelmetesek és néhány figura szájában valódi emberi fogak vannak. A szoborpark a különböző hanghatásokkal együtt ijesztő élményt nyújt.

A kiállítás Parikalla kisvárosának legfontosabb turisztikai látványossága, évente 25 ezren látogatják.

Ijesztő élmény a finn Veijo Rönkkönen szoborpark

Fotó: Wikipedia

 

10. Az elhagyatott város

De a legfélelmetesebb helyszín mind között talán Csernobil: Pripjatyban minden úgy maradt, ahogyan az atomszerencsétlenség napján hagyták a kitelepítettek. A házakat lassan benövik a fák és a gyomok. Tökéletes a csend, csak az időközben elszaporodott állatok mozgását hallani.

Pripjaty lakatlan városközpontja

Fotó: Wikipedia

Korábban beszámoltunk róla, hogy Csernobilt ezen a nyáron hivatalosan is turisztikai látnivalóvá nyilvánította az új ukrán elnök. A helyszínre egyre több utazási iroda szervez egy- vagy többnapos túrákat.

Kapcsolódó cikkek

Halloween a Gozsduban

2017. október 17.

Nagy üzlet a Halloween túra

2017. október 16.