TOP50 – Baán László: Négy, nemzetközi szinten is szenzációnak számító kiállítást hoztunk Budapestre tavaly

Szerző: Csémi Klára

Forrás: turizmus.com

 2023. március 30. 18:18

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa ötödször szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és vendéglátóipar, az utazási piac szereplő és a szakmai szervezetek után most az attrakciókat vesszük sorra – a szerk.

*

Paul Cézanne, Henri Matisse, Hieronymus Bosch, El Greco. 2022-ben ezt a négy, nemzetközi szinten is szenzációnak számító kiállítást láthatta a nagyközönség a Szépművészeti Múzeumban. „Hasonlóan kedvező csillagállásra az intézmény 116 éves történetében még soha nem volt példa. A világ legnagyobb művészeti múzeumaiban is legfeljebb néhány évtizedenként rendeznek meg egyetlen év alatt négy hasonló, korszakos géniusz életművét felölelő tárlatot. Ehhez a rendkívüli és talán megismételhetetlen teljesítményhez hosszú előkészületekre, Bosch és El Greco esetében például tíz, illetve nyolc évre volt szükség" – hangsúlyozza Baán László.

A koronavírus-járvány után visszatértek a látogatók, az év folyamán több mint hatszázezren látták a kiállításokat. Csak a Boscht több mint negyedmillióan nézték meg, ez volt a múzeum történetének második leglátogatottabb tárlata. A közönség 2023-ban sem marad kiemelkedő kiállítás nélkül: szeptemberben nyílik egy átfogó Renoir-tárlat – ilyen sem volt még soha Magyarországon.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa

Fotó: Mohai Balázs

Ami a Nemzeti Galériát illeti, rendkívül sikeres volt az art deco kiállítás, és egy új remekművel is gyarapodott a múzeum. El Greco alkotása, a Gonzaga Szent Alajos portréja valaha az egyik legjelentősebb magyar magángyűjtemény része volt, azonban 1913-ban egy párizsi aukción eladták. A festmény – immár véglegesen – a Mol Új Európa Alapítvány nagylelkű vásárlásának köszönhetően tért vissza Magyarországra. 2023 újdonsága egy nagy, átfogó Gulácsy-tárlat lesz.

A 2022-es esztendő kiemelkedő volt a Liget Budapest Projekt szempontjából is. A japán Sou Fujimoto által tervezett ikonikus épület, a Magyar Zene Háza több rangos európai építészeti díjat kapott, majd elnyerte az amerikai Architecture MasterPrize fődíját is. Az épület rendkívül népszerű: egyetlen év alatt több mint 800 ezer látogatója volt.

Májusban nyitotta meg kapuit a Néprajzi Múzeum új épülete, ezzel alapításának 150. évfordulóján méltó otthonra lelt a páratlan gyűjtemény. A magyar Napur Architect építésziroda által tervezett létesítmény rövid időn belül a főváros egyik meghatározó kortárs épülete lett.

A megújult Városliget immár az ország egyik legvonzóbb és legszínesebb kulturális attrakciója, de csak akkor válhat valóban nemzetközi hírű és vonzerejű kulturális negyeddé, ha létrejön benne egy kortárs építésű, kiváló kvalitású művészeti múzeum is. Ilyen lesz az egykori Petőfi Csarnok helyén megépülő Új Nemzeti Galéria, amely az építészeti Nobel-díjat jelentő Pritzker-díjas japán SAANA építésziroda világszínvonalú tervei alapján valósul majd meg.

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria rezsiköltsége az elszabadult energiaárak miatt várhatóan a többszörösére nő 2023-ban a korábbi évekhez képest. Az intézmény a fenntartó kérésére elkészítette az energetikai intézkedési tervét, amely mintegy 25-30%-os mennyiségi megtakarítással számol a gáz- és az áramfelhasználás terén. Mivel a két intézmény működési feltételei biztosítottak, egyiknek sem kell bezárnia, és egyetlen tervezett kiállítást sem kell elhalasztani.

(Az írás eredetileg „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)