TOP50 – Fülöp Zoltán & Lobenwein Norbert: Sopron nem marad fesztivál nélkül

Szerző: Tóth Judit

Forrás: turizmus.com

 2023. április 03. 18:42

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. A VOLT, a Balaton Sound és a MOL Nagyon Balaton alapítói, a VOLT Produkció Kft. tulajdonosai, az Akvárium Klub üzemeltetői közül Fülöp Zoltán hatodszor, Lobenwein Norbert hetedszer szerepel benne.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és vendéglátóipar, az utazási piac szereplő és a szakmai szervezetek után most az attrakciókat vesszük sorra – a szerk.

*

Több mint harminc éve barátok, 19 évesek voltak, amikor együtt elindították a VOLT fesztivált. Most, harminc év után úgy döntöttek, hátrébb lépnek, és átadják a soproni rendezvény, illetve a szintén általuk alapított Balaton Sound szervezői feladatait. „Abban az értelemben nehéz volt elengedni a kezüket, hogy évtizedeken át a mindennapjainkat töltötte ki ez a munka. Büszkék vagyunk erre a sok-sok évre, reméljük, hogy jó kezekben lesznek a jövőben, és még sokáig maradnak a magyar fesztiválturizmus ékkövei" – mondják.

A VOLT életében a 2023-as év kimarad, az amerikai tulajdonos ugyanis úgy döntött, hogy a tavalyi, veszteséges év után idén nem rendezik meg azt. „Az eredményeket látva erre számítani lehetett, de a döntéshez már nem volt közünk. Abban azonban érezzük a felelősségünket, feladatunkat, hogy Sopron ne maradjon fesztivál nélkül. Április végén SopronFest néven új eseményt indítunk. A szándékunk szerint ez más lesz, mint a legtöbb fesztivál. Nemcsak a tavaszi időpont miatt, hanem azért is, mert az egész várost érinti majd, sok-sok helyszínnel és a helyiek aktív részvételével" – mesélik legújabb rendezvényükről.

Fülöp Zoltán (j) és Lobenwein Norbert (b) a Balaton Sound és a MOL Nagyon Balaton alapítói, a VOLT Produkció Kft. tulajdonosai, az Akvárium Klub üzemeltetői

Fotó: Dombóvári Judit

Az évek során számos közös projektbe belefogtak, és egy ideje már a Balaton foglal el kiemelt helyet az életükben. 2013-ban indították a MOL Nagyon Balaton sorozatot, amely a régió legfontosabb eseményeit fogja össze, köztük például a STRAND Fesztivált, a B my lake-et vagy a Balaton Pikniket.

„A MOL Nagyon Balaton sok saját és sok partnereseményt foglal magában. A zászlóshajók közül a Paloznak Jazzpiknik, a Veszprémfest kifejezetten jól sikerült, sok esetben viszont nagyon hiányzott az a húsz-harminc százalék jegyvásárló, aki eredményessé tudta volna tenni a rendezvényeket" – összegzik a tavalyi balatoni évet.

2022-ben egy új fesztivált is elindítottak Zamárdiban. „A ZamJam koncepciója némileg arra épül, hogy az északi part hangulatát csempésszük át a délire. A fizetős koncertek mellett jazzprogramok, irodalom, képzőművészet költözött a teraszokra, partokra. Az első évben nem gondoltuk, hogy üzletileg is megállhat a lábán, de a visszajelzések nagyon jók, a közönség, a fellépők, a helyiek és a turisták is nagyon szerették, így 2023-ban jön a folytatás!"A fővárosi Akvárium Klub pozitív évet zárt, és sikerült ledolgozniuk a Covid okozta nagy veszteséget. Úgy látják, szeret hozzájuk járni a közönség, egy héten átlagosan nyolc-tízezren is megfordulnak náluk. A tér túloldalán az óriáskerék is elindult, és a napi forgalmakból jól látható, hogy a turisták végre visszatértek Budapestre.

A covidos évek után a bizonytalanság 2022-ben is főszereplő volt, és úgy tűnik, idén is marad még. „Ma még nem látjuk pontosan, milyen hatással lesz a minden szektort érintő áremelkedés a nagy eseményekre. Az biztos, hogy az áremelkedés mértékét a jegyekből lehetetlen visszahozni, nagy feladat a költségvetési szerkezetek átalakítása."

Szervezőként fontosnak tartják azt is, hogy figyeljék, mire vevő a közönség, és reagáljanak az igényekre. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a rutin mozgasson minket."

(Az írás eredetileg „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)