TOP50 – Kádár Tamás: Megtanultuk, hogy mindenre fel kell készülni

Szerző: Tóth Judit

Forrás: turizmus.com

 2023. április 19. 18:41

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Kádár Tamás, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda cégvezetője, a Sziget Fesztivál főszervezője először szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. Most a kreatívipar szereplőit vesszük sorra – a szerk.

*

A Sziget Fesztivál 2022-ben 450 ezer látogatóval és nyereséggel zárt, annak ellenére, hogy két év kihagyás után a fesztiválszervezők helyzete finoman szólva sem volt egyszerű.

„Maga a két covidos év borzasztóan nehéz volt, hisz gyakorlatilag árbevétel nélkül kellett átvészelnünk ezt az időszakot, majd ebből a helyzetből kellett ráfordulni egy megrendezhető szezonra, amelyben nagyon sok bizonytalansági tényező volt. Például amikor elkezdtük árulni a jegyeket, nem lehetett tudni, hogy lesz-e bármilyen Covid-intézkedés, mondjuk határzár a nyáron. Azt megtanultuk 2022-ben, hogy mindenre fel kell készülni, és még akkor is történhetnek váratlan dolgok" – mondja Kádár Tamás.A Sziget tízezer embert foglalkoztat a fesztivál egy hetében, és a szervezés során az egyik legnagyobb problémát a különböző területeken jelentkező munkaerőhiány, illetve a munkabérek emelkedése okozta. A kétéves kényszerszünet alatt ugyanis a háttéripar is átrendeződött, cégek mentek tönkre, és sokan mással kezdtek el foglalkozni.

Kádár Tamás, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda cégvezetője, a Sziget Fesztivál főszervezője

Fotó: Sziget Fesztivál

A háború is számos ponton éreztette a hatását. A Szigetnek korábban 3-4 ezer orosz, ukrán, belorusz vendége volt, de például a színpadokhoz szükséges alumíniumszerkezetek jelentős része korábban Ukrajnában, egészen pontosan az Azovsztal gyárban készült, ahol komoly harcok dúltak. „Egy olyan fesztivál számára, amely a békéről, az elfogadásról és a szeretetről szól, a háború elfogadhatatlan. Természetesen a programba is bekerültek Ukrajnával kapcsolatos előadások, amelyekkel a béke mellett álltunk ki, és a korábbi évekhez képest több ukrán fellépőt is hívtunk, hogy ily módon is segítsük őket."

2022-ben a nyugat-európai vendégek visszatértek, sőt kicsit többen is voltak, mint 2019-ben. A külföldi vendégek aránya 55% körül alakult, közülük is a hollandok, az angolok és az írek jöttek a legtöbben.

A Sziget Fesztivál nyereségének köszönhetően a Sziget Zrt. pozitív eredménnyel zárt, annak ellenére, hogy az általuk szervezett másik két nagy fesztivál gyengébb évet tudhat maga mögött.„A VOLT fesztiválra évről évre a világ legnagyobb nemzetközi sztárjait hívjuk el a rock műfaján belül. A fellépési díjak emelkedése miatt kénytelenek voltunk a jegyárakat emelni. Míg azonban a kiadások euróban és dollárban vannak, a bevétel a jegyárakból forintban, ezért az árfolyamromlás borzasztó nagy hatással volt a költségvetésre. A VOLT esetében most stratégiai kérdésekről kell elgondolkodni, és az tűnt a jó döntésnek, ha kihagyunk egy évet, és utána meglátjuk, hogyan tovább" – mondja a szakember.

A júniusi Balaton Sound minimális vesztsége részben annak a következménye, hogy csak márciusban kezdték el a jegyeket értékesíteni, ami miatt 3-4 ezer külföldi bérletessel kevesebb jött el. A magyar látogatók számában viszont a Sound hozta a 2019-es szuper évet.

És vajon egy fesztiválszervező számára mi volt az év legnagyobb fesztiválos élménye? „Rajongóként számomra a Szigeten a Bastille, illetve Dua Lipa koncertje volt különleges élmény, szervezői szempontból pedig mindig az jelent egyfajta katarzist, amikor jövök-megyek a Szigeten, és látom a sok boldog, jókedvű fiatalt, akik felszabadultan buliznak."

(Az írás eredetileg „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)