TOP 50: Szőke László a fürdőfejlesztésekről

Forrás: turizmus.com

 2017. július 17. 08:56

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatójának célja az 1986-os 8 millió fürdőlátogató-szám elérése, amire – véleménye szerint – a bővítésekkel és a strandok átalakításával tíz éven belül reális esély kínálkozik.

A fürdővállalat 2016-ban bebizonyította, hogy tevékenysége mind kevésbé függ az időjárástól, a szeszélyes nyár ellenére sikerült növelnie árbevételét és nyereségét.

Az átlagosnál gyengébb nyár és negyedik legforgalmasabb fürdője, a Dagály szeptemberi bezárása ellenére, a BGYH Zrt. adózás előtti eredménye 2016-ban meghaladta a 3 milliárd forintot – több mint 11,6 milliárd forintos árbevétel mellett –, amire az előző évi szokatlanul forró nyárnak köszönhetően elért 2,6 milliárdos nyereség után különösön büszke a vezérigazgató: „a tavalyi volt az első olyan évünk, amikor meg tudtuk mutatni, hogy a budapesti fürdővállalat mind kevésbé kiszolgáltatott az időjárásnak.”

Szőke László

Fotó: Dombóvári Judit

Mindez egy szisztematikus, Szőke László és csapata által 2011-ben indított tízéves fejlesztési terv eredménye, amely az állandó egységek megerősítése mellett célul tűzte ki az idényjellegű strandok egész éves üzemelésűvé alakítását.

A Lukács felújítása, a Rudas és a Dandár bővítése-felújítása után, 2015 őszén két nagyszabású strandfejlesztést indítottak útjára.

Mindössze tíz hónapig tartó munkálatok befejeztével, 2016 júliusában átadták a saját finanszírozásban, 1,4 milliárd forint beruházással teljesen újjászületett Paskált, amely közel 1400 négyzetméteres, új fedett részlegével, hét új medencéjével és Magyarország első geotermikus szaunájával olyan jól teljesít, hogy hétvégéken már most szűknek bizonyul, így máris bővítését tervezik. Egy 200 milliós projekt keretében még egy termálmedencét, további szaunákat, merülőt és pihenőrészeket építenek. Az energikus vezérigazgató azért is elégedett, mert a Paskál, eredeti szándékuknak megfelelően, kezdi átvenni a vizes világbajnokság helyszínéül szolgáló Úszópalota építése miatt bezárt Dagály szerepét, amelyet – az ígéretek szerint – 2018 elején, állami forrásból felújítva kapnak vissza üzemeltetésre. A Dagály gárdáját egy az egyben felszívta a többi egység, csak ennek köszönhető, hogy a fürdőket is sújtó munkaerőhiány náluk eddig miért nem vált akuttá – jegyzi meg.

Szőke László irányítása alatt a budapesti fürdők 2010-es 2,9 milliós látogatószámát 2016-ban 4 millió fölé tornászták. Ebből 2 millió külföldi vendég, a fővárosba érkező külföldiek több mint 60 százaléka felkeresi a BGYH valamely egységét. „Nincs még egy olyan látnivaló Budapesten, amiért ilyen arányban hajlandóak jegyet váltani” – érzékelteti a fürdők vonzerejét.

További információk

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Jandala Csilláról az Arcok rovatunkban tudhat meg többet.