Török várossal építi kapcsolatait Hévíz

Forrás: turizmus.com

 2015. április 16. 19:04

Testvérvárosi együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a törökországi Fethiyében Papp Gábor, Hévíz polgármestere és Behçet Saatcı, Fethiye polgármestere.

Hévíz a török fél megkeresésére látogatott el a török riviéra egyik legnépszerűbb városába. A látogatás nem előzmények nélküli, hiszen 2012-ben Hévíz volt a szervezője és a házigazdája az első hazai török–magyar üzletember-találkozónak, melynek résztvevői, kiegészülve Fethiye városvezetésének képviselőivel, a kapcsolatok további erősítése céljából néhány héttel ezelőtt Hévízen tárgyaltak.

 

Papp Gábor polgármester elmondta: már a februári találkozón felvetette a török fél a testvérvárosi együttműködés lehetőségét. Amint azt hangsúlyozták: több területen is partnerségben tudna dolgozni együtt a két város a jövőben. Az egyik természetesen a reptér, ahol a júniusi török járatindításon túl cargo járatok elindításában is fantáziát látnának. A másik terület nem más, mint a turizmus. A török turisztikai központokban a gyógyászat, a gyógyturizmus nem elterjedt, s talán nem túlzás, de ismeretlen terület, így a török fél a hévízi gyógyászatot szívesen népszerűsítené a török területeken.

Papp Gábor polgármestert és Kepli József János alpolgármestert Hegedűs Tamás, Hévíz törökországi tiszteletbeli nagykövetének közvetítésével hívta meg és fogadta Fethiye teljes városvezetése, valamint Ekrem Çalık kormányzó, illetve a török kereskedelmi kamara képviselői.

 

A városvezetők tárgyalásokat folytattak Hasan Özyer üzletemberrel is, aki tulajdonosa és vezetője annak a szállodaláncnak, amely Budapesten a közeljövőben ötcsillagos szállodát létesít. Az üzletember kezdetektől támogatója Hévíz és Fethiye testvérvárosi együttműködésének is.

A törökországi találkozón a török és magyar fél szándéknyilatkozatot írt alá a további együttműködésről. Papp Gábor polgármester ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: amennyiben a hévízi képviselő-testület is rábólint, már májusban sor kerülhet a testvérvárosi együttműködés aláírására Hévízen.