Öt ország mesés tájain vezet a kulturális útvonal, amelyen az ókori hős nyomába eredhetünk

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 18. 10:12

Çanakkale, Törökország egyik legszebb városa az Égei-tenger északi részén, egyedülálló élmények sorát kínálja az odalátogatóknak. Ez az ősi város, amely a világ legrégebbi legendáit is inspirálta, régészeti és kulturális útvonalaknak ad otthont.

Háromezer éves történelmével, kilenc régészeti rétegeltségével Trója ősi városa – amely 1998 óta szerepel az UNESCO Kulturális Világörökség listáján – egyedülálló régióként vonja magára a figyelmet.

Az ősi város egyben az Aeneas Útvonal kiindulópontja is, az Európa Tanács által nyilvántartott első és eddig egyetlen kulturális útvonal, amely Törökországból indul.

A Trója és Antandrosz régészeti területektől (Törökország) induló és a Rómában (Olaszország) véget érő Aeneas Kulturális Útvonal számos lenyűgöző tájat, természeti területet és régészeti lelőhelyet egyesít.

A Çanakkale melletti Ida-hegy is az útvaonal része

Fotó: TGA, Türkiye Turizmus

A trójai hős útja

Aeneas legendája ihlette az Aeneas Kulturális útvonalat, ahogyan azt Vergilius, a latin költő elmesélte.  A legenda szerint Aeneas apjával és fiával együtt elmenekült a lerombolt Trója városából, és civilizációkon, kultúrákon és tájakon keresztül hosszú utat tettek meg, hogy felépítsék az „új Tróját”.

Aeneas Edremit Antandrosz ősi városába utazott, ahol az Ida-hegyről (Kaz Dağları) származó fából hajókat épített. Aeneas a többi túlélővel együtt hajóra szállt, és elindult az új Trója létrehozására.  A hős útja Trákia partjainál kezdődött, a mai Görögországon, Albánián és Tunézián át vezetett, majd Olaszországban ért véget.

Çanakkale büszkesége a Trója Múzeum

Fotó: TGA, Türkiye Turizmus

Trója régészeti romjai lenyűgöző utazásra invitálják a látogatókat a civilizációk történetén keresztül, amelyeket ugyanazon a helyen romboltak le és építettek újra. A 2018-as év „Trója évének” nyilvánításával és a város bejáratánál levő „Trója Múzeum megnyitásával” Çanakkale kulturális és művészeti központtá változott, köszönhetően az ősi Trója városából származó egyedülálló gazdagságnak.

 

Öt országon átívelő utazás

Az Európa Tanács Kulturális Útvonalai programot 1987-ben indították el, a az Aeneas Kulturális útvonal – amelyen egykor a mitológiai hős is megtette kihívásokkal teli útját – jelenleg a több mint 50 útvonal egyike.

A görög határhoz közeli Edirne

Fotó: TGA, Türkiye Turizmus

Ma az útvonal öt európai és mediterrán ország 21 kikötőjén keresztül vezet, az Égei-tenger törökországi partjairól indul és Olaszország Latium partjáig tart, hat UNESCO világörökségi helyszínt (Trója, Butrint, Delos, Etna vulkán, Karthágó és Cilento-Vallo di Diano) és három nemzeti parkot (Ida-hegység,  Butrint Nemzeti Park, Cilento-Vallo di Diano Nemzeti Park) foglal magában.