Törökország is elkezdte beoltani a turizmusban dolgozókat

Forrás: turizmus.com

 2021. április 14. 14:22

Horvátországhoz hasonlóan Törökország is oltási kampányt indított a turisztikai szakemberek számára, hogy ezzel is segítse az a koronavírus-járvány által súlyosan érintett iparág fellendülését.

A program kiterjed a turisztikai ipar legfontosabb szereplőire, beleértve a légitársaságok, a repülőterek, a szálláshelyek és az utazási irodák alkalmazottait, valamint az éttermek alkalmazottait, a túrákhoz és transzferekhez járműveket biztosító vállalatok személyzetét és idegenvezetőket is – írja a Travel Daily News.

Az oltási program során a tervek szerint összesen több mint egymillió turisztikai munkavállalót oltanak be a Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériummal, az Egészségügyi Minisztériummal és a Törökországi Turisztikai Promóciós és Fejlesztési Ügynökséggel (TGA) együttműködve.

Volkan Yorulmaz, a török ​​Professional Hotel Managers Association igazgatósági tagja a kínai Xinhua hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az oltási program jelentős fellendülést hozhat a turizmusban, mivel javítja Törökország biztonságos úti cél imázsát.

"A turizmus az az ágazat, amelyben a munkavállalók a leginkább kapcsolatba kerülnek a külföldiekkel" - mondta Yorulmaz, hozzátéve, hogy az oltások hatására Törökország valószínűleg versenyelőnyt élvez majd az újrainduló nemzetközi utazásoknál.

antalya_123rf

Törökország azt várja, hogy a következő hónapokban a turisták fokozatosan visszatérnek a népszerű üdülőhelyekre, például Antalyába

Fotó: 123rf.com

A világjárvány Törökországban is a turisták számának jelentős csökkenéséhez vezetett 2020-ban, és az iparág bevételei mintegy kétharmadával csökkentek.

A hivatalos adatok szerint tavaly az országba látogató külföldiek száma mintegy 72 százalékkal, 12,7 millióra csökkent az előző évhez képest, míg Törökország idegenforgalmi bevételei 65,1 százalékkal, 12,6 milliárd dollárra estek vissza.

A következő hónapokban azonban várhatóan a turisztikai szezon lendületet vesz, a turisták visszatérnek a mediterrán tengerparti városokba, például a népszerű Antalyába, ha nem is a pandémiát megelőző mértékben.

A turisztikai dolgozók beoltása mellett a turistákat a „Biztonságos Turizmus Tanúsítvány Programmal” csábítanák az országba. A program keretében Törökország szigorú egészségügyi és biztonsági irányelveket követ, a 30 vagy annál több szobával rendelkező szállásegységek esetében kötelező a tanúsítvány megszerzése.

A Safe Tourism júniusi elindítása óta több mint 8000 létesítményt tanúsítottak.

Törökország január közepén kezdte meg a tömeges országos oltási programját a kínai gyártmányú Sinovac vakcinával, elsőként az idősek számára, a közelmúltban pedig a Pfizer-BioNTech vakcinát is bevonták a programba.