Történelmi emlékhely lett Petőfi szülőháza, két új kiállítás nyílt Kiskőrösön

Forrás: turizmus.com

 2022. október 15. 19:53

A Petőfi 200 emlékév részeként történelmi emlékhellyé avatták a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumot. Emellett két, Petőfi életét és művészetét feldolgozó állandó kiállítás is megnyitotta kapuit a városban.

Kiskőrös városa a 19. század vége óta ápolja leghíresebb szülötte, Petőfi Sándor kultuszát. A költő életművét bemutató intézményegyüttes legfontosabb épülete, Petőfi szülőháza, Magyarország első irodalmi emlékháza előtt szombaton avatta fel az emlékhelyet jelölő sztélét a Nemzeti Örökség Intézete.

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum Kiskőrösön

Fotó: Csatai Ede

A Petőfi szülőház felterjesztője Krámer Iván történész-magángyűjtő volt, aki a Kossuth Szövetség korábbi elnökeként a monoki Kossuth Emlékház történelmi emlékhellyé nyilvánítására is benyújtotta javaslatát. Idén először fordult elő, hogy a magyar történelem két nagy személyiségének szülőháza egyszerre kapta meg ezt a kitüntető címet. Jelenleg 21 nemzeti és 60 történelmi emlékhely van Magyarországon, amelyeket különleges sztélék jelölnek.

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum történelmi emlékhellyé nyilvánítását jelző sztélé avatásán (balról jobbra): Filus Erika, a múzeum igazgatója, Domonyi László, Kiskőrös polgármestere, Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A szülőház 1958-ban vált műemlékké részben építészeti értékei, részben Petőfi személyéhez való kötődése miatt. Az 1790 körül épült földszintes, nyeregtetős, náddal fedett, jellegzetes kiskunsági házban jelenleg múzeum működik, amely 1880 óta látogatható. A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum a Petőfi 200 emlékévben két új állandó tárlatot is bemutat.A Költőnek szült anyám című kiállítás Petőfi felújított szülőházában, helytörténeti kutatásokra alapozva a helyi jellegzetességekre fókuszál, és bemutatja a Petrovics család kiskőrösi tartózkodását, korabeli kapcsolatrendszerét, a gyermek Petőfi keresztelését, annak dokumentumait, tárgyi világát és a keresztszülőket.

A költő szülőházában berendezett Költőnek szült anyám című állandó kiállítás

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

A tárlat tematikája reflektál az évek óta folyamatosan megjelenő látogatói kérdésekre, észrevételekre. Célja, hogy illeszkedjen a ház jellegéhez, és megmaradjon az épület atmoszférája – olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben

Az emlékmúzeum földszinti tereiben 7 év címmel látható a Petőfi 1842-1849 közé eső rövid, 7 éves alkotói időszakát bemutató tárlat. A kiállítás az életműre koncentrál, de a műveken keresztül megjeleníti a kapcsolódó személyiségeket és a történelmi eseményeket is. A kurátor szándéka szerint megjelennek benne a múzeum saját, egyedülálló kortárs képzőművészeti alkotásai is, jelezve Petőfi költészetének aktualitását.

A kiállítás versfala

Fotó: Csatai Ede

Az ünnepélyes sztéléavatás és a kiállítások megnyitója a kiskőrösi Petőfi Ünnep kulturális rendezvénysorozat keretében zajlott, amely október 14–16-ig várja a látogatókat.

 

Digitális túra Petőfi nyomában

Szabadtéri kiállítás nyílt a városközpontban lévő Luther sétányon, ahol 2 méter magas négyzetalapú hasábokon megtekinthetjük Petőfi Sándor rövid életútjának legfontosabb állomásait. A János Vitéz Parkban egyedi kialakítású játék állomásokon János Vitéz történetéhez kapcsolódó feladatokat megoldva lehet végighaladni. A játék egy mobiltelefonos applikáción keresztül működik, így interaktív módon hoz közelebb Petőfi elbeszélő költeményéhez. A Petőfi Sándor Művelődési központban Emlékek a kiskőrösi Petőfi-kultusz történetéből címmel nyílik kiállítás. A Petőfi szülőház szomszédságában lévő Műfordítói Szoborpark bejáratánál kap helyet a versautomata, amely egy digitális informatikai eszközöket tartalmazó terminál, ennek merevlemezén stúdióban rögzített, elszavalt Petőfi verseket találunk és hallgathatunk.

Petőfi Sándor rövid életútjának legfontosabb állomásait mutatja be a szabadtéri kiállítás Kiskőrösön

Fotó: Csatai Ede

Mivel az elmúlt évek során újabb Petőfi-kultuszhoz kapcsolódó létesítmény nyílt, valamint a szoboráthelyezések miatt újabb Petőfi-vonal állomások létesültek, ezért idén a tervezők újragondolták a Petőfi-vonalat. Ezzel 11 állomásos rövid túralehetőség alakult ki a főtéren található, Petőfihez kapcsolódó emlékhelyekből.

Ebből a 11 állomásból alakították ki az új Petőfi-vonalat, amely egy komplex Várostörténeti Digitális Túraútvonal része is egyben. A városközpontban található 27 történelmi emlékmű, szobor és épület mindegyike mellé információs tábla került, amelyeken az éppen látható emlékhely, vagy szobor ismertetői találhatók. Emellett az információs táblákon elhelyezett QR-kód leolvasásával megtekinthető minden emlékhelyről egy 2 perces rövid bemutatófilm, amellyel ismereteket szerezhetünk a városközpont emlékhelyeinek történetéről – írták a közleményben.

A Várostörténeti Digitális Túraútvonal végigjárása tehát egy 27 állomásos szabadidős programlehetőség, amelyen belül, önálló egységként egy 11 állomásos Petőfi-vonal túralehetőség is elérhető. Az új túraútvonalhoz elkészült egy túrafüzet is, amelyet a helyi Tourinform irodában lehet igényelni.

A magyar 9 milliárd forinttal támogatta a Petőfi 200 emlékév megvalósulását.