Történelmi kastélyparkok napjai a fertődi Esterházy-kastélyban

Forrás: turizmus.com

 2022. május 30. 18:05

Idén a fertődi Esterházy-kastély pünkösdi programsorozatával egy időben tartják az európai történelmi kastélyparkok Légy ott a kertben! elnevezésű európai rendezvénysorozatának eszterházai eseményeit is.

A fertődi Esterházy-kastély idén is csatlakozik a „Légy ott a kertben! – Rendez-vous aux jardins” európai rendezvénysorozathoz, amelyet június 3-5. között rendeznek meg. Az évente más-más tematikával jelentkező eseménysorozat idei témája a klímaváltozás.

„A magyar kertörökség kiemelten fontos része Magyarország legnagyobb barokk kertegyütteseként a fertődi Esterházy-kastély kertje, amely egyben Európa második legnagyobb barokk kertje, így az európai kertörökségek között is jelentős” – mondta el a program kapcsán Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

„Kevesen tudják, hogy az Esterházy „Fényes” Miklós által létrehozott »magyar Verszália« nemcsak nevében, hanem méretében is vetekedett a névadójával. A franciapark mellett a 20. században kialakított angolkert és rózsakert is méltán vonzza látogatók ezreit. Az eszterházai kertörökség jelentőségét jelzi, hogy a fertődi Esterházy-kastélyban alakult meg tavaly ősszel a Magyar Kertörökség Alapítvány a Mőcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Műhely és Konferenciasorozat nemzetközi konferenciáján, továbbá, hogy a Magyar Kertörökség Alapítvány és az Esterházy-kastélykert felvételt nyert a European Route of Historic Gardens (ERHG) szervezetébe. A szakmai szervezetek a hazai, a Kárpát-medencei és az európai kertörökség megőrzésének és fenntarthatóságának elősegítésére hivatottak” – tette hozzá az ügyvezető.

Június 3-án 11 és 14 órakor „Kertek és a klímaváltozás” címmel tartanak túravezetést a kastély angolparkjában. A program térítésmentes.

Június 4-5-én „Színek, illatok, élmények” címmel 11 és 14 órakor vezetett rózsakerti sétára várják az érdeklődőket a kastély Cziráky Margit Rózsakertjébe. A program díja: 1000 Ft/fő.

A programokra szükséges regisztrálni az info@eszterhaza.hu címen. A rendezők a programváltozás jogát fenntartják.

A fertődi Európa második legnagyobb barokk kertje

Fotó: Eszterháza Központ / Batár Zsolt

Pünkösdi programkínálat

A Pünkösd Eszterházán programsorozat keretében 2022. június 4-5-6-án Balogh Eszter üvegművész ólomüveg-kiállítása, üvegfestés, esküvői fotókiállítás is várja az érdeklődőket.

Pünkösdhétfőn 9 órakor és 11 órakor Haydn Eszterházán címmel tart előadást Rácz Márton karmester.

Délután 13 órai és 15 órai indulással Eszterháza zenei életét meghatározó emblematikus helyszínekre vezetett tematikus séta indul az Apolló-terem, a marionettszínház és az egykori operaház érintésével. A részvétel mindkét zenei tárgyú szakmai programon térítésmentes, de regisztrációhoz kötött.