Történelmi napok Szentgotthárdon, ostromnapok Kőszegen

Forrás: MTI

 2014. július 28. 13:17

Szentgotthárdon történelmi napok keretében, Kőszegen pedig ostromnapokon idézik fel a törökökkel vívott csatákat augusztus első hétvégéjén.

Szentgotthárd idén ünnepli a város határában 1664-ben lezajlott csata 350. évfordulóját. A jubileumi, július 31-től augusztus 3-ig tartó programsorozat a csatáról szóló kiállítás megnyitójával kezdődik meg és ekkor adják át az ütközet eseményeit interaktív módon megjelenítő háromdimenziós, digitális terepasztalt is.

A belvárosban történelmi élőképek, kulturális és hagyományőrző programok váltják majd egymást. Felelevenítik a győztes csata néhány mozzanatát, a jelmezes felvonuláshoz - idén egészen az ausztriai Mogersdorfig (Nagyfalváig) menetelnek - a csatában egykor részt vett nemzetek (németek, franciák, szlovének, törökök) képviselői is csatlakoznak. A várkerti színpadon neves előadóművészek lépnek fel, a wellness-fürdő keleti hangulatot idéző törökfürdővé változik, az éttermek a csatában részt vett nemzetek specialitásaival várják a vendégeket - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az augusztus 1-jén kezdődő Kőszegi Ostromnapokon többek között fegyver- és viseletbemutatókat, seregszemléket, vásárütést tartanak. Lesznek jelmezes ütközetek, gyermekfoglalkoztató játékok, koncertek, hastáncos lányok és mazsorettek szórakoztatják a közönséget. Kiállítás nyílik a kőszegi, körmendi és sárvári katonai hagyományőrző csoportokról, egy másik tárlaton pedig török iparművészeti remekeket mutatnak be.

A Jurisics-vár "jelképes" ostromára szombaton kerül sor, az oszmán sereg érkezését a müezzin hangja jelzi, majd megszólalnak a hagyományőrző csoportok fegyverei is.

A sorban a nyolcadik Kőszegi Ostromnapokhoz kapcsolódva azonban egész augusztusra kínálnak programokat: augusztus 16-án orientális táncfesztivált, 19-én történelmi jelmezes utcabált rendeznek. A programsorozat Horváth György Tibor és Szilágyi Miklós Ostrom Opera - Kőszeg 1532 című darabjának ősbemutatójával zárul. A produkciót augusztus 29-én és 30-án mutatja be a Kőszegi Várszínház társulata.