Toszkána rejtett kincsei: Termálfürdőtúra az olasz dombok között

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. január 04. 15:18

Ha Toszkánáról esik szó, a legtöbb embernek a zöldellő dombok, a ciprusfák, a kanyargó hegyi utak és a festményekre illő középkori városok jutnak eszébe. Az idilli táj azonban rejtett kincsekkel is rendelkezik: évezredek óta bugyog fel a termálvíz hegyei alól és gyógyítja a látogatókat.

Termálfürdőkben nemcsak Toszkána, hanem Itália más részei is bővelkednek. Az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) és az olasz fürdőszövetség, a Federterme közös túráin ezeket a különleges helyeket mutatják be: 2021 októberétől 2022 júniusáig 7 festői olasz régióban szerveznek 9 élménytúrát a gyógyfürdőkre fókuszálva.

Az elsőn, az Észak- és Dél-Toszkánába szervezett úton szerkesztőségünk munkatársa is részt vehetett. Október elején a kiutazók két csoportban ismerkedhettek meg Toszkána rejtett kincseivel, gasztronómiájával és gyógyító vizeivel.

Az utazás a Firenzétől pár órára található Terme di Chiancianóban kezdődött, ahol rögtön érkezés után elindultunk felfedezni a toszkánai gyógyturizmus vezető kisvárosát. Itt nem csupán egy, hanem rögtön négy különböző strand is található, mindegyik más-más célt szolgál. Az Acqua Santa Park egy csodás ősfás parkban terül el, itt a gyomorbántalmakra, emésztésre javallott gyógyvizet meg is lehet kóstolni, a fürdőközpontban pedig iszappakolás, szauna és több gyógymedence is található.

A városban kialakítottak orvosi központot is, kifejezetten a betegségek kezelésére, ahol arthoreumatikus és hepatikus iszapokkal kezelik a vendégeket. Az új építésű termálfürdőben gyerekrészleg is található, ahol a kisebbek számára is elérhető a gyógyvíz, a gyerekszauna és -gőzfürdő.

 

A fürdő, ahol Garibaldi gyógyult

A túra ezután a Terme Antica Querciolaia fürdőben folytatódott, ahol Giuseppe Garibaldi olasz hazafi és tábornok életnagyságú szobra fogadja a látogatókat. 1867 nyarán a hadvezér ebben a fürdőben pihent meg és regenerálódott az Aspromonténál elszenvedett sérülései után. Minden reggel itt kezelték sebeit az iszap- és gyógyfürdőkben, ami állítólag sokat segített sérült bal lábán.

garibaldi

Garibaldi ebben Terme Antica Querciolaia fürdőben pihent meg és regenerálódott az Aspromonténál elszenvedett sérülései után

Fotó: Kaszás Fanni/Turizmus.com

Ezután utazásunk Toszkána szívébe, a Terme San Giovanniba vezetett, egy természetes forrásvizű gyógyfürdőbe. A fürdőt körülölelő szálloda 58 modern szobával rendelkezik, továbbá egy étteremmel, amely a helyi termékeket helyezi előtérbe, egy bisztróbárral, 5 termálmedencével, egy termálfürdővel, egy fizioterápiás központtal és egy szépségklinikával, és akár napi belépővel is látogatható. Az egészségügyi személyzet a konyhával és a wellnessközponttal együttműködve speciális menüt állít össze a különböző diétás igényeknek megfelelően.

 

Montepulciano nemes borai

Ezután Montepulciano felé vettük az irányt, ahol a Terme di Montepulciano kezeléseiről tudhattunk meg többet. Ez a fürdő a többihez képest talán kicsit kilóg a sorból, hiszen kizárólag az orvosi kezelésekre és a rehabilitációra koncentrálnak, azon belül is leginkább a fül-orr-gégészeti gyógyászatra. A fürdőben a kezeléseket beutalóval végzik az orvosok, vannak, akik több hetet is eltöltenek itt egy-egy kúra alkalmával.

olaszorszag

A Val d'Orcia Toszkána talán egyik legszebb völgye

Fotó: Kaszás Fanni/Turizmus.com

A fürdő pár kilométerre található a gyönyörű Montepulciano kisvárostól, mely egy hegy tetején bújik meg, és Toszkána talán két legszebb völgyére néz: a Val di Chianára és a Val d'Orciára. A macskaköves utcák és a főtér is apró boltokkal, helyi bortermelők üzleteivel van tele, ahol érdemes megkóstolni a város híres vörösborát, a Vino nobile di Montepulcianót. A Piazza Grande a város szíve, ahol a firenzei Palazzo Vecchio mintájára tervezett épületek a firenzei stílust követik.

 

Felejthetetlen naplemente a Val d’Orcia felett

Montepulciánóból a Val d’Orcia felé indultunk, ahol egy ötcsillagos szálloda megtekintése koronázta meg utunkat. A Terme di Fonteverde minden szempontból a legemlékezetesebb része volt a körútnak, nemcsak kényelmes szobái, kellemes, 37 fokos termálmedencéi, de a völgyre néző, infinity medencéből élvezhető naplementék miatt is. A Fonteverde Grand Hotel és Spa egyik látványossága a Benito Mussolini uralma idejéből származó téglaboltozat, amely a termálmedencék fölött magasodik.

naplemente

Fonteverdében a völgyre néző, infinity medencéből élvezhetik a vendégek a naplementéket

Fotó: Kaszás Fanni/Turizmus.com

A szálloda 78, részben klasszikus, részben modern szobát kínál, vendégei a termálvíz forrásánál akár a 42 °C-os vízesés alatt is pihenhetnek, vagy a mérsékeltebb hőmérsékletű, 37 °C-os medencékben úszkálhatnak. A szulfátban, kalciumban, fluoridban és magnéziumban gazdag forrásvíz enyhíti a légzőszervi panaszokat, a bőr- és csontproblémákat, elfogyasztva pedig tisztítja az emésztőrendszert is.

olaszorszag

Terme di Sorano fürdőjét egy régi plébániatemplom köré építették

Fotó: Kaszás Fanni/Turizmus.com

Az utolsó napunk Terme di Soranóban indult, melyet egy régi plébániatemplom köré építettek fel. A héthektáros terület saját termálforrással rendelkezik, és apartmanokkal szolgálja ki az ide látogatókat. Az erdőben megbúvó medencéjét, a Bagno dei Fratit már a 15. században is használtak az apátságban élő szerzetesek.

 

Saturniában több mint 40 éves vízben fürödtünk

A fürdőtúra Terme di Saturniában, a környék talán legismertebb és legkülönlegesebb termálfürdőjében zárult egy borkóstolóval és egy gálavacsorával. Saturnia vizének hosszú föld alatti útja az Amiata hegy lejtőiről indul, ahova esővíz formájában érkezik.

olaszorszag

A víz 40 éven át folyik végig a föld alatt, míg végül a szálloda alatt felszínre tör

Fotó: Kaszás Fanni/Turizmus.com

Ezután a víz 40 éven át folyik végig a föld alatt, lassan átszűrődik a szikla mikrorepedésein, hogy aztán az ötcsillagos üdülőközpontban található természetes melegvíz-forrásban újra felszínre törjön. Így hát elmondható, hogy közel 50 éves vízben fürödhettünk Terme di Saturniában. A természetes medence aljából folyamatosan bugyog fel a víz, a vendégek békésen lebegnek a meleg víz tetején, arcukon a psoriasisos bőrre kifejezetten ajánlott zselés, zöld planktonokból készült pakolással.

olaszorszag

A vízesésből másodpercenként 800 liter víz jut az ingyenesen használható természetes medencékbe

Fotó: 123rf.com

Az üdülőhelyről a víz tovább folyik, egészen a Grosseto hegyei alatt, a Cascate di Gorello vízesésnél kialakult, Egerszalókhoz és Pamukkáléhoz hasonló, mészköves kőkádakig, ahol állandó hőmérsékletű, 37 fokos vízben töltődhetnek fel a vendégek. A vízesésből másodpercenként 800 liter víz jut az ingyenesen használható természetes medencékbe.

A vízben található ásványi anyagok és gázok jótékony hatással vannak a vérkeringési és légzőszervi problémákra és betegségekre, valamint az izomlázra és gyulladásokra. A szervezetben értágító, a bőrön hámlasztó hatása van, de kis mennyiségben meg is lehet inni, így az emésztőrendszerre is pozitív a hatása.

A túra végén megszervezett gálavacsorán az északi és déli túrára induló csapatok újra találkozhattak, lehetőség volt az ismerkedésre, networkingre és az élménybeszámolóra is, a Federterme és az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) pedig megköszönte a részvételt. Végül a vacsora után egy éjszakai fürdőzésre invitálták a vendégeket a szálloda természetes termálfürdőjébe, amely egészen hajnalig nyitva tartott.