Negyedszázad után újra Toulouse-Lautrec életmű-kiállítás Párizsban

Forrás: turizmus.com

 2019. október 12. 11:06

Toulouse-Lautrec, határozottan modern címmel nyílt október 9-én, huszonhét év után életmű-kiállítás Párizsban a francia művész alkotásaiból.

A Grand Palais kiállítócsarnokban 2020. január 27-ig látogatható nagyszabású tárlaton a posztimpresszionizmus egyik legeredetibb mesterének mintegy kétszáz munkája látható.

Henri de Toulouse-Lautrec: Suzanne Valadon portréja, 1888 körül

Fotó: Wikipédia

A Párizs bohémnegyede, a Montmartre kabaréi és bordélyházai megörökítőjeként ismert Henri de Toulouse-Lautrec (1864–1901) alkotásaiból minden korábbi kiállításánál szélesebb panorámát nyújt a retrospektív a párizsi éjszakai élet vibrálásától a korabeli társadalmi valóság különböző oldalainak bemutatásáig – írja a Papageno.

A tárlat első harmadában időrendben láthatók az egyik legtekintélyesebb és legrégibb arisztokrata család sarjaként a dél-franciaországi Albiban született alkotó tanulóéveinek munkái. A tárlat ezt követően tematikailag szerveződik: a naturalista portréktól a modern élet és a technikai újítások megörökítésén át a nőkről, beleértve a prostituáltakat is, a legnagyobb tisztelettel és gyengéd tekintettel készült képekig, illetve a művész családjának lovairól festett alkotásokig.

Toulouse-Lautrec húszévesen költözött a Montmartre-ra, amely egyszerre volt az otthona és műveinek legfőbb inspirációja is. Az igazi ismertséget számára a Moulin Rouge mulató számára tervezett plakátja hozta meg 1891-ben, onnantól kezdve szenvedélyesen készített litográfiákat, mintegy 360 darabot, ezek közül harminc plakátot.