Tour de Hongrie: elrajtolt a 41. magyar körverseny

Forrás: MTI

 2020. augusztus 29. 15:33

Az esztergomi bazilika elől elrajtolt szombaton a 41. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny.

A városban 26 fokos, tiszta idő várta a 119 fős mezőnyt, amelynek rajtját a szokásos verseny előtti, színpadon történő aláírási ceremónia után mintegy 300 néző tekintette meg a helyszínen, a járványügyi biztonsági rendelkezések betartásával. Az induláskor négy magyar, a tavaly harmadik Valter Attila, a 2017-es ezüstérmes Peák Barnabás, a friss magyar bajnok Filutás Viktor és a legutóbb összetettben második Dina Márton indult az élről.

Elstartolt az idei kerékpáros körverseny mezőnye

Fotó: Tour de Hongrie / Vanik Zoltán

A kerékpárosok Pilismarót irányába indultak el, az út mentén több helyen zászlókkal várták a mezőnyt, amely háromszor mássza meg a Két-bükkfa-nyeregig tartó emelkedőt. Ott legalább ezer szurkoló és fantasztikus hangulat várta a bringásokat. A harmadik kör végén, 1963 méter szintkülönbség leküzdése után ugyancsak a bazilika előtt ér véget a 118 kilométer hosszú nyitószakasz.

A spanyol Jon Aberasturi Izaga nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny szombati nyitószakaszát. Legjobb magyarként Dina Márton (Kometa-Xstra) 18. helyen ért célba.

A mezőnyre vasárnap a Debrecen és Hajdúszoboszló közötti 158 kilométeres sík - 565 méter szintkülönbséget tartalmazó - etap vár. A 41. Tour de Hongrie-n a szerdai kékestetői befutóig a versenyzőkre 826 kilométer vár.

A 826 kilométer össztávú Tour de Hongrie az öt versenynap alatt hat megyét, húsz várost és 55 települést érint.