Tourinform-kiválóságok: a turisták és a helyiek körében is népszerű a miskolci iroda

Forrás: turizmus.com

 2023. június 23. 14:15

A turizmus újraindításában jelentős szerepet játszó Tourinform-hálózat legfőbb értékei az irodákban dolgozó szakemberek. A Magyar Turisztikai Ügynökség teljesítményértékelő rendszerében legmagasabbra értékelt irodák bemutatásával sorozatunk az ő munkájukra, jó gyakorlataikra hívja fel a figyelmet.

Az országszerte működő csaknem 100 Tourinform közül az egyik legkiemelkedőbb 99 százalékos eredménnyel a miskolci iroda, ahol a munkatársak tudásában több évtizednyi tourinformos gyakorlat és tapasztalat koncentrálódik. A Tourinform-hálózathoz 1999-ben csatlakozott Tourinform Miskolc jelenlegi helyére, egy hajdani kereskedőház földszintjén kialakított irodába, éppen tíz éve, 2013 júliusában költözött.

 

Egyediségek, helyi értékek

A kutyabarát miskolci Tourinform szolgáltatáskínálata rendkívül gazdag. Ennek is köszönhető, hogy nemcsak a turisták körében népszerű, hanem a helyi lakosok is szívesen látogatják, hiszen a Miskolc Pass turisztikai kártya mellett a Miskolc Pass Classic városkártya teljes körű ügyfélszolgálata is itt működik.

A miskolci Tourinform épülete

Fotó: Tourinform Miskolc

Az irodát országosan is kiemelkedő aktivitás jellemzi a városi séták tervezésében és lebonyolításában. Kilencedik éve tartó garantált városnézés-sorozatuk nemcsak belvárosi helyszínekre, hanem más településrészekbe is – mint Lillafüred, Miskolctapolca vagy az Egyetemváros – elkalauzolja az érdeklődőket.

Új tematikus séták jelentek meg az idei kínálatban, például a Vármegyei értéktár, az Ipartörténet a belvárosban a céhektől a kamarákig, Az egykori Urak utcája és az Avasalja titkai címmel is indítanak új sétákat.

A Hámori-tó Lillafüreden

Fotó: Tourinform Miskolc

A professzionálisan kialakított városbrandet tovább építő Miskolc Bolt jól tervezett sajátmárkás miskolci ajándéktárgyakkal, társasjátékokkal, könyvekkel, bükkaljai borokkal és helyi termékekkel teszi emlékezetessé a desztinációban töltött időt. A hiteles tourinformosnak mindig erős a kötődése a településéhez. Így van ez a miskolci csapattal is: a kollégák ide születtek vagy ide jártak iskolába, egyetemre.A csapat előnye, hogy a fiatalabb és a tapasztaltabb generáció egyaránt jelen van az irodában, az átlagéletkor a front office-ban például mindössze 26 év. Az angol és német nyelven túl oroszul, finnül és spanyolul is tudnak felvilágosítást adni.

 

Tourinform-arcélek

Kupcsik Sarolta, irodavezető

Harmincéves idegenvezetői tapasztalattal, 2010 óta dolgozik a Tourinformban, négy éve irodavezetőként. A miskolci tematikus séták „anyja” és nagyrészt házigazdája. Felsőfokon kommunikál, és idegenvezetést is tart orosz nyelven, ezen kívül angolul és finnül beszél. Amatőr fotós, vándorkiállítása, a Miskolc az idegenvezető szemével ma is megtekinthető. A helyi kereskedelmi rádióban minden pénteken élő műsorban beszél a heti programokról és miskolci érdekességekről. Munkáját 2022-ben „Miskolc város turizmusáért” díjjal ismerték el.

A Tourinform Miskolc csapata (balról jobbra): Tőkei Annamária, Antal Petra, Kissné Széles Andrea és Kupcsik Sarolta

Fotó: Tourinform Miskolc

Antal Petra, informátor

A mosolygós mindenes, a front office lelke. A „Bakancsban és tűsarkúban Miskolcon” című heti programajánló főszerkesztője. Ő az eseményspecialista, aki ismeri a miskolci programok minden részletét és meg is osztja azokat a város turisztikai weboldalán. Felsőfokon beszél németül, és angol középfokú gazdasági nyelvvizsgáját is jól tudja hasznosítani a munkájában.

Kissné Széles Andrea, informátor

Nyolc éve dolgozik a Tourinform irodában. Kiválóan ismeri a helyi szolgáltatókat és kínálatukat. A Miskolc Pass kártyacsalád (turisztikai és városkártya) menedzselése az ő vállán nyugszik.

Tőkei Annamária, informátor

A Miskolci Egyetemen végzett frissdiplomás kolléga idén március elejétől erősíti a csapatot. Felsőfokon beszél spanyolul. A Miskolc Bolttal kapcsolatos feladatok teljes körű ellátásáért is felel a beszerzésektől az elszámolásokig.

 

A legnépszerűbb helyi attrakciók

A legnépszerűbb miskolci attrakciók egész évben látogathatók. Ilyen a nemzetközi hírű Miskolctapolca Barlangfürdő, amelyet természetes barlangrendszerben alakítottak ki. Szintén egész évben zakatol a teljesen felújított, de a régi korok hangulatát őrző lillafüredi erdei kisvonat, amellyel Diósgyőr városrészből Lillafüreden át Garadnáig lehet utazni. Érdemes ellátogatni a Miskolci Állatkertbe is, ahol mindig akad valami újdonság.

A lillafüredi Palotaszálló és a függőkert

Fotó: Tourinform Miskolc

2023-ban kihagyhatatlan

Június 10-én Diósgyőrben a Lovagi tornák terén Rock 50 fesztivált rendeznek az 1973-ban Miskolcon rendezett, „magyar Woodstock” néven emlegetett első rockfesztivál emlékére. A Tourinform Miskolc garantált tematikus városnézései is kihagyhatatlanok, ezek egészen november közepéig elérhetők.Ebben az esztendőben 200. évfordulóját ünnepli a Miskolci Nemzeti Színház, a mai Magyarország első kőszínháza. A jubileumra pazar előadásokkal készültek.