Tourinform-kiválóságok: kerékpáros felfedezőtúrák és habos isler Szolnokon

Forrás: turizmus.com

 2023. június 08. 08:00

A turizmus újraindításában jelentős szerepet játszó Tourinform-hálózat legfőbb értékei az irodákban dolgozó szakemberek. A Magyar Turisztikai Ügynökség teljesítményértékelő rendszerében legmagasabbra értékelt irodák bemutatásával sorozatunk az ő munkájukra, jó gyakorlataikra hívja fel a figyelmet.

1993-ban az országos Tourinform irodahálózat első egységei között nyílt meg Szolnokon a Jász-Nagykun-Szolnok megyei iroda, amely csaknem húszéves működés után, 2012-től Tourinform Szolnok néven folytatja tevékenységét. Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ új épületrészének megnyitásával a Tourinform Szolnok 2014 óta a város központjában, a Hild János téren működik.

A Tourinform Szolnok 2014 óta a város központjában, a Hild János téren működik

Fotó: Tourinform Szolnok

Az iroda dolgozói közössége minőségi és lelkiismeretes szakmai munkája elismeréseként 2019-ben megkapta Szolnok Megyei Jogú Város rangos díját, a Tiszavirág Turisztikai Díjat.

 

Egyediségek, helyi értékek

A 90 négyzetméteres irodában Szolnok Bolt névvel bemutatóterem is található, ahol 300-féle – a helyi hagyományokat és látnivalókat megidéző – ajándéktárgyból válogathatnak a szolnoki szuvenírt keresők. Júniustól szeptemberig havonta két alkalommal Érdekes Szolnok címmel ingyenes városnéző sétákat indítanak. Októbertől májusig Szolnok múltja képekben előadássorozat zajlik. Minden év áprilisában házigazdái és szervezői az ország egyetlen vidéki utazás kiállításának Szolnokon.

Havi rendszerességgel megrendezik a helyi termékek vásárát, ahol a megye gasztronómiai és kézműves értékeit mutatják be a helyieknek és a városba érkezőknek.

A szolnoki tourinformos kollégák a város egyik legnagyobb rendezvényszervezőjével, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központtal és kollégáival együtt valósítják meg elképzeléseiket. Fontos számukra az összefogás, a jó csapatmunka hangulata, erre is jó példa az Agóra és a Tourinform Szolnok dolgozói közösségének összefogása.

Az iroda szinte minden szolnoki nagyrendezvényen jelen van, így még szélesebb körben tudja tájékoztatni a városba érkezőket.

Szívesen kerékpároznak Szolnokon, hogy újabb túraútvonalakat fedezzenek fel. A város kulturális programjain is részt vesznek, segítve a rendezőket vagy a látogatókat.

Városháza a Kossuth téren

Fotó: Tourinform Szolnok

Aktívan támogatják a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Alföld Szíve Térségi Turisztikai Egyesület tevékenységét is. Az irodába betérők már Szolnokon tájékoztatást kaphatnak a vármegye és a Tisza-tó látnivalóiról, a tourinformos kollégák ezzel segítik a térségbe tett kirándulások tervezését.

 

Tourinform-arcélek

A Tourinform Szolnok csapata: Molnár Katalin (b) és Bárándiné Nikolényi Edit (j)

Fotó: Tourinform Szolnok

Bárándiné Nikolényi Edit, irodavezető

30 évvel ezelőtt a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei iroda elődjében kezdett tourinformosként. Szívügye a vendégfogadás és a turisták kiszolgálása. Kiterjedt turisztikai kapcsolatai is igazolják, hogy fontos számára a partneri együttműködések ápolása. Mindennapi munkájának jelentős részét a rendezvények szervezése képezi, mellyel egyre több érdeklődőt tud megszólítani, bemutatva a térség értékeit és látnivalóit.

Molnár Katalin, turisztikai referens

6 éve a szolnoki Tourinform iroda oszlopos tagja, tulajdonságai közül az empátia, az ügyfélközpontúság kiemelkedő. Tősgyökeres szolnokiként szívvel-lélekkel képviseli a várost, és ajánlja annak látnivalóit. Élvezettel adja át az információkat mind a városba érkező turistáknak, mind a helyi lakosoknak. Az iroda működéséhez elengedhetetlen háttérmunkákat precízen végzi: számláz, adminisztrál, dokumentál, és ha kell, önzetlenül helyettesíti kollégáit.

Rózsakert

Fotó: Tourinform Szolnok

A legnépszerűbb helyi attrakciók

Szolnokról először a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a Szigligeti Színház és a Művésztelep jut eszünkbe.

A folyók szépsége és a tiszavirágzás látványa pedig olyan élmény, amit minden természetszeretőnek látnia kell Szolnokon.

A város a magyar sport egyik fellegvára is, jelentős kulturális központ. A turisztikai attrakciók mellett olyan színvonalas programok is csábítanak a városba és környékére, mint az országosan elismert Tiszavirág Fesztivál júniusban és a Gulyásfesztivál szeptemberben.

Szolnoki Szigligeti Színház

Fotó: Tourinform Szolnok

A városban további fejlesztések is folyamatban vannak.

 

2023-ban kihagyhatatlan

Szolnok mintegy 50 kilométeres kerékpárútja rengeteg izgalmas helyre kalauzolja el a turistát. A belváros nevezetességeinek felfedezése után a Zagyva és a Tisza partján is tekerhetünk. A naplemente vagy a telihold látványa felejthetetlen élményt nyújt a vízparton.

A kérészek szárnyát ábrázoló, esti fényekben pompázó Tiszavirág híd hangulata nyugalmat áraszt, romantikus hangulatával sokak kedvence.Szolnok belvárosából indulva akár a Tiszazugig vagy a Tisza-tóig is kalandozhatunk. A várost két keréken felfedezni vágyó turistáknak a Tourinform Szolnok kerékpárkölcsönzési lehetőséget is kínál.

A Tiszavirág híd romantikus hangulatával sokak kedvence

Fotó: Tourinform Szolnok

A gasztronómia szerelmeseinek az országszerte kuriózumnak számító szolnoki habos islert ajánlják, amely bármelyik térségi cukrászdában megkóstolható. Az eredeti karamellel ízesített fondant bevonat mellett már csokis bevonatú islert is készítenek, de a legfontosabb ismertetője, a hab sose maradhat el belőle. Aki Szolnokon jár, mindenképpen kóstolja meg ezt a különlegességet!