Tourinform-kiválóságok: mediterrán életérzés Baján

Forrás: turizmus.com

 2023. július 01. 11:58

A turizmus újraindításában jelentős szerepet játszó Tourinform-hálózat legfőbb értékei az irodákban dolgozó szakemberek. A Magyar Turisztikai Ügynökség teljesítményértékelő rendszerében legmagasabbra értékelt irodák bemutatásával sorozatunk az ő munkájukra, jó gyakorlataikra hívja fel a figyelmet.

Az országosan elérhető csaknem 100 Tourinformból az MTÜ minőségbiztosítási rendszerében tavaly 30 iroda teljesített 90 százalék felett. A Tourinform Baja 95 százalékos eredményt ért el, ezzel az elmúlt tíz év kemény munkája újra meghozta a gyümölcsét az ott dolgozók számára.

Az irodában számtalan szolgáltatást nyújtanak, ilyen például a jegyértékesítés helyi és országos rendezvényekre

Fotó: Tourinform Baja

Egyediségek, helyi értékek

A bajai Tourinform irodában magyarul, angolul és németül adnak tájékoztatást a betérőknek a helyi értékekről, látnivalókról. A város vendégei vásárolhatnak itt ajándéktárgyakat is, amelyek többnyire helyi kézművesektől közvetlenül érkeznek. Ezenkívül számtalan szolgáltatást nyújtanak, ilyen például a jegyértékesítés helyi és országos rendezvényekre. Az iroda munkatársai plusz díj felszámolása nélkül segítenek mindenkinek a jegyvásárlásban.A gyermekeseknek is kedveztek azzal, hogy bajai színezőkkel, játszósarokkal szerelték fel a Tourinformot, ezzel is családbaráttá téve az irodát.Tavasztól őszig városnéző túrákat szerveznek, melyek során a turisták megismerhetik Baja fontosabb látnivalóit, ezenfelül bármilyen egyéni programhoz is szívesen adnak javaslatokat (osztálykirándulás, lánybúcsú).

Baja sétálóutcája

Fotó: Tourinform Baja

Az iroda legnagyobb erőssége a csapatmunka, melynek köszönhetően minden eléjük gördülő feladatot sikeresen teljesítenek. Minden dolgozónak megvannak az erősségei. Mivel mindannyian más korosztályhoz tartoznak, valamennyi betérő látogatóval tudnak azonosulni. Erősségük még, hogy a munkatársak mind a térségben élnek, így nemcsak Bajáról, hanem a környező településekről is tudnak akár olyan közvetlen információt is nyújtani, amely a kiadványokban nem szerepel. A legjellemzőbb közös tulajdonságuk a segítőkészség és a városuk, szakmájuk iránti szeretet.

A Petőfi-sziget az itt élők egyik legkedveltebb szabadidős helyszíne

Fotó: Tourinform Baja

Tourinform-arcélek

Schäfer Andrea, irodavezető

Huszonkét éves szakmai múlttal rendelkezik, melyből 15 évet a Tourinform iroda vezetőjeként szerzett meg. Lányaiként gondoskodik az irodában dolgozó munkatársakról, akik bármilyen kérdéssel, kéréssel fordulhatnak hozzá akár az éjszaka közepén is. Ő az iroda biztos pontja.

A Tourinform Baja csapata (balról jobbra): Schäfer Andrea, Ginálné Kovács Anett, Újházi Vivien és Karasziné Czifra Rebeka

Fotó: Tourinform Baja

Ginálné Kovács Anett, munkatárs, idegenvezető

Nyolc éve dolgozik a szakmában, a Tourinform irodában fél évvel ezelőtt kezdett. Fő feladatai közé tartozik a borrégiók és a borászok megismertetése rendezvények szervezése által. Humora, segítőkészsége és talpraesettsége segíti az iroda mindennapjait.

Karasziné Czifra Rebeka, munkatárs

Négy éve erősíti a bajai Tourinform csapatát, tanulmányainak befejezése után rögtön az irodába vezetett az útja, már a szakmai gyakorlatát is ott töltötte. Az adminisztratív munkában érzi magát a leginkább otthon, azonban kedvességével, szerethetőségével azonnal megtalálja a közös hangot a betérő vendégekkel is.

Újházi Vivien, munkatárs

Két éve dolgozik az irodában, legjobban a betérő vendégekkel szeret foglalkozni; rendkívül kommunikatív, barátságos, mosolygós. Külföldön szerzett szakmai tapasztalatát kamatoztatja az irodában, nagyon jól beszél németül. A turisták szemével is képes látni, mert nagyon szeret utazni, így olyan kérdésekre is könnyedén tud válaszolni, amelyek nem hétköznapiak.

 

A legnépszerűbb helyi attrakciók

A koronavírus-járvány óta a természet közelsége nagyon fontos szempont lett az utazók számára, éppen ezért a térség egyik legjelentősebb attrakciója a Gemenc,a Gemenci Ökoturisztikai Központ és a Gemenci Erdei Vasút, amelyet rengeteg család keres fel a nyári időszakban.Baja mediterrán hangulatú város, ahol a Sugovica közelsége rengeteg turistát vonz.

A látogatók legkedveltebb városnéző formája a Városnéző Gumikerekű Kisvonat, melyen audio guide segítségével ismerhetik meg Baját. Aki még többet szeretne megtudni a település és a környék történelméről, annak a Türr István Múzeumot érdemes felkeresnie. A múzeum interaktív módon mutatja be a látogatóknak a város fontosabb leleteit a szarmata kortól egészen a rendszerváltásig, ezenkívül gyermekprogramokkal és táborokkal is színesítik a kínálatukat. 2022-ben elnyerte az Év Múzeuma díjat.

A Türr István Múzeum méltán országos hírű

Fotó: Tourinform Baja

2023-ban kihagyhatatlan

Baján keresztül folyik a Sugovica és a Duna is. A víz közelsége lehetőséget nyújt frissítő nyári fürdőzésekre, kirándulásokra, a vízi sportok kipróbálására.

A Sugovica látvány minden turistát vonz és rabul ejt

Fotó: Tourinform Baja

Az ország nagy fesztiváljai közé sorolható Bajai Halfőző Fesztivált idén 26. alkalommal rendezik meg július második hétvégéjén.

A fesztivál programjai minden korosztályhoz szólnak: hagyományőrzés, nagykoncertek, DJ fesztivál és még sok minden más várja az érdeklődőket.

A környék látnivalói is mindig kínálnak valamilyen újdonságot, felfedeznivalót. A Hajósi Érseki Kastély és pincefalu Magyarország déli részén, Bajától 35 km-re található.

A Hajósi Érseki Kastély

Fotó: Tourinform Baja

Az Európában egyedülálló hajósi pincefalu 24 hangulatos utcából és 1200 pincéből áll, a vendégeket is fogadó gazdák szívesen megkóstoltatják az idelátogatókkal a pincében érlelődő boraikat.

A hajósi pincefalu Európában is egyedülálló

Fotó: Tourinform Baja