Tourinform-kiválóságok: személyesség, borok, természet Gyöngyösön

Forrás: turizmus.com

 2023. július 04. 09:00

A turizmus újraindításában jelentős szerepet játszó Tourinform-hálózat legfőbb értékei az irodákban dolgozó szakemberek. A Magyar Turisztikai Ügynökség teljesítményértékelő rendszerében legmagasabbra értékelt irodák bemutatásával sorozatunk az ő munkájukra, jó gyakorlataikra hívja fel a figyelmet.

A Tourinform Gyöngyös 24 éve fontos szereplője a város főterének, első „kapuként” fogadva a Gyöngyösre és a Mátrába érkezőket. Széles körű szolgáltatásaival igyekszik kielégíteni a betérő helyiek, illetve a belföldi és külföldi turisták igényeit, emellett a gyöngyösi és mátrai szolgáltatóknak is fontos együttműködő partnere.

Arculatával a négy évszakos Mátrát és a mátrai borvidéket emeli ki, érdekességképpen kocsányos tölgyfa installációval egy kis természetet is becsempésztek az irodába.Az országosan elérhető csaknem 100 Tourinformból a gyöngyösi iroda munkája évek óta a legmagasabbra értékeltek között szerepel.

A gyöngyösi iroda évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt

Fotó: Tourinform Gyöngyös

Egyediségek, helyi értékek

A gyöngyösi irodában a Mátra minden erőssége előtérbe kerül. Számos kiadvány mellett egyénre szabott személyes tájékoztatást is kaphatnak az érdeklődők a helyi látnivalókról, túraútvonalakról és a környék rendezvényeiről.

A borshopban 16 helyi borász több mint 70-féle bora vásárolható meg pinceáron

Fotó: Tourinform Gyöngyös

16 helyi borász több mint 70-féle bora vásárolható meg pinceáron, ezáltal az egyik legszélesebb mátrai borkínálatot nyújtva a betérőknek.

A jelentős borforgalom mellett említésre méltó az ajándéktárgyak és helyi kézműves termékek kínálata, ezzel is bemutatva a térség gazdagságát.Honlapjuk a Mátra első számú turisztikai oldala, melyet napi szinten frissítenek információkkal, hírekkel és programokkal. Az irodában és az online térben való aktív jelenlétük mellett rendszeresen kitelepülnek nagyobb rendezvényekre ingyenes kiadványokkal és interaktív játékokkal. A város fontosabb rendezvényei a Fő téren zajlanak, ahol az iroda is található, így ilyenkor hosszított nyitva tartással várják a látogatókat.

Rendszeresen csatlakoznak a városi rendezvényekhez városnéző sétákkal, a nyári szünet 10 hetében pedig – a Kékes 1014 méterére utalva – 14 programmal nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget a város lakóinak és látogatóinak.

Rendezvények idején hosszított nyitva tartással működnek

Fotó: Tourinform Gyöngyös

A gyöngyösi tourinformosok személyisége, érdeklődési köre és szakmai tapasztalata igen változatos és széles körű, nagyszerűen kiegészítik egymást. Mivel mindannyian tősgyökeres mátraiak, nemcsak az erdei utakat és látnivalókat ismerik testközelből, hanem a környék nyújtotta kulturális és sportolási lehetőségeket is.

A helyi szolgáltatókkal szoros kapcsolatot ápolnak, ami hozzájárul a térségi turisztikai szereplők együttműködésének támogatásához.

 

Tourinform-arcélek

A csapat tagjai balról jobbra: Szőke Szilvia, Benkő Béla és Gurúz Boglárka

Fotó: Tourinform Gyöngyös

Benkő Béla, irodavezető

12 éve vezeti a gyöngyösi irodát, hihetetlen szervezőképessége és kapcsolati tőkéje, valamint humora révén minden problémát könnyedén megold.

Szőke Szilvia, turisztikai referens

Felelősségteljesen és rendkívül alaposan látja el az iroda működésével kapcsolatos napi feladatokat. A betérő vendégeket és a helyi szolgáltatókat mindig mosolygós arccal fogadja és segíti, emellett igazi csapatjátékos.

Gurúz Boglárka, turisztikai referens

A csapat igazán kreatív tagja. Az iroda kirakata, dekorációja is a keze munkáját dicséri, emellett a térség programjainak, eseményeinek felkutatása is kedves feladata. Fotózás, blogírás által is népszerűsíti a térséget.

 

A legnépszerűbb helyi attrakciók

A Kékestető nemcsak a Mátra, de hazánk egyik méltán leghíresebb látnivalója. Egy fotó a „csúcskőnél”, panoráma a TV-toronyból, utána túra a környező erdei utakon – emlékezetes program bárkinek.

A libegővel a Sástótól juthatunk fel az Oxigén Adrenalin Parkba

Fotó: Tourinform Gyöngyös

Galyatető látványos kilátóval és kihívást jelentő túraútvonalakkal vár, Sástó mint hazánk legmagasabban fekvő tava nyújt felüdülést.

Parádfürdő a lélegzetelállító Ilona-vízeséssel lopja be magát a látogató szívébe, Mátrafüred pedig szinte egy önálló „kis Mátra” patakpartjával, erdei hangulatával és számtalan programlehetőségével.

Mamutcsontváz a Mátra Múzeumban

Fotó: Tourinform Gyöngyös

A Mátra lábánál fekvő Gyöngyös kincsek sorát rejti. Gyerekeknek kihagyhatatlan program a város határában lévő állatkert, valamint a Mátra Múzeum mellől induló kisvasút, mellyel Mátrafüredre vagy vadregényes úton a Szalajka-ház felé kanyaroghatunk. Itt található a Szent Bertalan-templom kincstára, amely Magyarország egyik legjelentősebb egyházi kincsgyűjteményét őrzi, déli tornyában látványlift és kilátó épült, melynek zsalus ablakain keresztül a város és a Mátra látképe nyűgözi le a turistát.

A Mátra Múzeum az ország egyetlen megmaradt mamutcsontvázával büszkélkedhet, emellett interaktív élményterével, ásványaival, a pálmaház élő állataival és a természettudományi pavilon látványos kocsánytalan tölgyfájával csábít. A titokzatos Ferences Műemlékkönyvtár Pannonhalmán kívül az egyetlen, alapítása óta ugyanazon a helyen lévő kolostori könyvtár a ferences rend legnagyobb magyarországi kolostorában.

Gyöngyös főtere, amely a legtöbb rendezvény helyszíne

Fotó: Tourinform Gyöngyös

2023-ban kihagyhatatlan

Tavasztól őszig boros rendezvények kínálják gasztronómiai programjaikat a környékbeli településeken, például Gyöngyöstarjánban, Abasáron vagy Gyöngyöspatán. Farkasmály történelmi pincesorán idén több igényes gasztrofesztivál is lesz.Gyöngyösön szeptemberben három napig a boré a főszerep, a Szüreti Napokon színvonalas koncertek, kézművesek és helyi borászok várnak mindenkit.A Muzsikál az erdő Mátrai Művészeti Napok az erdei környezetben megtartott komolyzenei koncertekkel nyújtanak nem mindennapi élményt.