Tourinform-kiválóságok: színes kínálattal vár a Balaton nyári fővárosa, Siófok

Forrás: turizmus.com

 2023. július 21. 08:21

A turizmus újraindításában jelentős szerepet játszó Tourinform-hálózat legfőbb értékei az irodákban dolgozó szakemberek. A Magyar Turisztikai Ügynökség legmagasabbra értékelt irodák bemutatásával sorozatunk az ő munkájukra, jó gyakorlataikra hívja fel a figyelmet.

A siófoki Tourinform, amely rendszerint 90 százalék fölött teljesít és az országban az egyik legjelentősebb látogatóforgalmat kezeli, jelenleg a városi önkormányzat Kommunikációs és Turisztikai Irodájának égisze alatt működik.

Az iroda az országban az egyik legjelentősebb látogatóforgalmat kezeli

Fotó: Tourinform Siófok

Az iroda munkatársai köztisztviselők, csak éppen nem a városházán, hanem a Fő tér közepén álló Víztoronyban dolgoznak.

 

Egyediségek, helyi értékek

A tourinformos kollégák az érdeklődők tájékoztatása mellett – elsősorban a nyári turisztikai idényen kívül – a városi kiadványok szerkesztéséből is kiveszik a részüket.Jelenleg hét városbemutató, programajánló kiadványt kínálnak az érdeklődőknek, amiből öt az idei esztendő újdonsága.A Szobrok, séták, emlékek című füzettel például játékosan ismertetik meg Siófokot a turistákkal, akiket izgalmas nyomozásra, ingyenes kulturális sétára invitálnak, s olyan kérdéseket tesznek fel a köztéri szobrokkal, emlékekkel kapcsolatban, amire nem található meg a válasz az interneten. Az összes kiadvány letölthető a város honlapjáról is.

A város Fő tere a Víztoronnyal

Fotó: Tourinform Siófok

A siófoki munkatársak úgy tapasztalják, a városba érkező turisták jelentős része ugyan belföldi, az irodát felkereső külföldiek száma azonban alig csökken, nagyon sok németajkú vendég érdeklődik náluk, de lengyelek, csehek, szlovákok, románok, szlovének is akadnak szép számmal. A nyári balatoni főszezonban négy, nyelveket jól beszélő diákkal bővül a siófoki iroda létszáma.

 

Tourinform-arcélek

A három elkötelezett kolléga (balról jobbra): Sasvári Leonóra, Mihalovics Dóra és Fazekas Gábor

Fotó: Tourinform Siófok

Mihalovics Dóra, irodavezető

A városi önkormányzat Kommunikációs és Turisztikai Irodájának vezetője. Szerteágazó feladatai közé tartozik a Tourinform vezetői teendőinek az ellátása is. Évek óta turisztikai marketingkommunikáció területen dolgozik, Siófok kisgyermek korától része az életének. Siófok értékeinek alapos ismerője, rendkívül hálás feladatnak tartja, hogy az ország egyik legfrekventáltabb turisztikai régióján belül is az első számú célpontnak számító város kommunikációján és marketingjén dolgozhat. Úgy véli, könnyű egy ilyen vonzó települést népszerűsíteni, és jóleső érzés az ideérkezők pozitív visszajelzése, hogy elégedettek a szolgáltatásaikkal és a kapott információkkal.

Sasvári Leonóra, Tourinform munkatárs

„Alapító tagja” a siófoki Tourinformnak, s bár akadt egy néhány éves kitérője a balatoni hajózási társaságnál, visszatért a Víztoronyba. Közgazdász, felsőfokú angol és német nyelvvizsgával. Lokálpatriótának vallja magát, akinek szívügye Siófok, a város turizmusa. Számos kreatív ötletét sikerült megvalósítania a városi kiadványok szerkesztése során. Az önkormányzat nemzetközi rendezvényeinek gyakori tolmácsa.

Fazekas Gábor, Tourinform munkatárs

2010 óta csapattag, a veszprémi Pannon Egyetemem végzett turizmus szakon. Balatoniként az volt a célja, hogy mindenképpen a helyi idegenforgalomban találjon feladatot magának. Egyetemi gyakorlati ideje alatt köteleződött el a siófoki Víztorony, a siófoki Tourinform iránt, ahol megtalálta számítását, mert egyik nap sem hasonló a másikhoz, és a turizmus számos területébe bele tud kóstolni. Kedveli a szezonalitást is, a nyári pörgést éppúgy, mint a csendesebb hónapokat, amikor a kiadványszerkesztésben lehet elmélyülni. Jólesik – árulta el –, amikor a vendégek hálásak a segítségért.

 

A legnépszerűbb helyi attrakciók

A Víztorony Siófok 41,30 méter magas jelképe, 1912-ben épült. Az épület jelentős felújításon esett át, aminek eredményeképpen panoráma kilátóval és két szintes kiállítótérrel várja vendégeit. Az első szinten Varga Imre-kiállítás, a második szinten helytörténeti kiállítás nyújt betekintést az érdeklődők részére.

Siófok jelképe, a Víztorony 1912-ben épült

Fotó: Tourinform Siófok

A város tavaly ünnepelte Kálmán Imre születésének 140. évfordulóját. A világhírű operettkomponista szülőházában a nevét viselő emlékházat alakítottak ki, amely időszaki kiállítások mellett Kálmán Imre-relikviákat mutat be. A Tourinform pedig „mini Kálmán-kiállítással” igyekszik felkelteni az érdeklődést a páratlan gyűjtemény iránt.

Kálmán Imre szülőháza...

...és benne Kálmán Imre zongorája

Fotó: Tourinform Siófok

Népszerű attrakció a Balaton-part a Nagystranddal, az óriáskerékkel és a Rózsakerttel.

Az óriáskerék és a több mint fél kilométer hosszú Balaton-parti Nagystrand

Fotó: Tourinform Siófok

A Nagystrand nyolc hektáron, több mint fél kilométer hosszú Balaton-parti szakasszal várja a fürdőzőket és szórakozni vágyókat. Az elmúlt nyárra készült el Siófok egyik ékessége, tóparti kapuja, a Rózsakert felújításának első két üteme. A megújult park különlegessége az 500 négyzetméteres szökőkúttér, változó magasságú, „zenélő” vízsugarakkal, fényjátékkal, alagút-szökőkúttal.

 

2023-ban kihagyhatatlan

Az idei esztendő két mottója a Siófok 55 és a Varga Imre 100 – ez a két évforduló áll a városi rendezvények középpontjában.

Siófok 1968-ban lett város és 100 éve született a település első díszpolgára, Varga Imre szobrászművész.A róla szóló kiállítás mellett a siófoki tourinformosok a köztéri Varga-szobrok megtekintésére is biztatják a vendégeket, hiszen a város Varga Imre alkotásainak valóságos szabadtéri gyűjteménye. Továbbá két éve avatták fel a művész szintén szobrászművész fia, Varga Tamás „Varga Imre, a nemzet művésze” című szobrát a Rózsakertben.

Színes kínálattal vár a Balaton nyári fővárosa

Fotó: Tourinform Siófok