Tourinform-kiválóságok: természeti kincsek ölelésében Tapolcán

Forrás: turizmus.com

 2023. június 26. 17:52

A turizmus újraindításában jelentős szerepet játszó Tourinform-hálózat legfőbb értékei az irodákban dolgozó szakemberek. A Magyar Turisztikai Ügynökség teljesítményértékelő rendszerében legmagasabbra értékelt irodák bemutatásával sorozatunk az ő munkájukra, jó gyakorlataikra hívja fel a figyelmet.

Huszonnyolc évvel ezelőtt, 1995 júniusában, Veszprém megyében másodikként nyílt meg Tapolcán a Tourinform iroda, amely nemcsak a várost, hanem a környező 16 települést is képviseli. Évről évre arra törekednek, hogy minél magasabb szinten szolgálják ki a vendégeket. A tapolcai iroda egyike a 90 százalék felett teljesítő Tourinformoknak.

 

Egyediségek, helyi értékek

A Tourinform Tapolca a város központjában, műemlék épületben helyezkedik el. Az alapszolgáltatásokon túl az iroda Természetjáró Kedvezménykártya (TEKA) elfogadóhely és kerékpárospont is egyben. Az irodában helyi termékek is kaphatók, melyek között megtalálhatók helyi szerzők könyvei, szakácskönyvek, üvegékszerek, a vulkanikus hegyek borai, egyedi képeslapok.

Tapolca emblematikus helyszíne, a Malom-tó

Fotó: Tourinform Tapolca

Nyaranta a tapolcai rendőrség kezdeményezésére és együttműködésével Bűnmegelőzési és Áldozatsegítési Pontot működtetnek, így a rendőrség szakemberei közvetlenül tudnak segíteni és tanácsot adni a turistáknak.

A turisztikai főszezonban közép- és felsőoktatásban tanuló, nyelveket beszélő helyi diákokat foglalkoztatnak, akik a Tavasbarlang Látogatóközpont bejáratával szemben egy infopult mellett látják el hasznos információkkal az érdeklődőket.

„Helyből helyit” szlogennel az iroda szervezésében rendezik meg 2017 óta a Tapolca Expót, amely a város és környéke kistermelőinek, képző- és iparművészeinek ad lehetőséget a bemutatkozásra.Statisztikák alapján évről évre folyamatosan emelkedik a Tapolcára és a térségbe érkezők száma, az idei első negyedév is kétszámjegyű növekedést mutatott.Az iroda kiemelten fontosnak tartja az aktív turizmus felkarolását, népszerűsítését, a környék adottságai ehhez kiváló alapot jelentenek.

 

Tourinform-arcélek

Kovácsné Horváth Ágnes és Böröndy Tamás

Fotó: Tourinform Tapolcsa

Böröndy Tamás, irodavezető

1998 óta a turizmusban tevékenykedik. Értékesítés, szállodaüzemeltetés és ökoturizmus területeken dolgozott vezetői pozícióban. 2016 óta tagja a tourinformos „családnak”. Kiemelt feladatnak tekinti a helyi értékek megmutatását mind a természeti, mind a kulturális, mind a gasztronómiai vonzerők és adottságok terén. Fontosnak tartja a csapatmunkát és a minél szélesebb együttműködést a hazai turisztikai szervezetekkel, valamint a nemzetközi testvérvárosi, turizmusszakmai partnerekkel.

Kovácsné Horváth Ágnes, turisztikai munkatárs

Idén januárban csatlakozott a tapolcai irodához. Tapasztalt turisztikai szakember, aki a szállodai értékesítés, a strandüzemeltetés és ökoturizmus területein szerzett hosszú évek gyakorlati tapasztalatával, nyelvismeretével nagy mértékben hozzájárul az iroda magas szintű működésének fenntartásához.

 

A legnépszerűbb helyi attrakciók

Tapolca legnagyobb kincse az a csodálatos természeti környezet, amely körülveszi. A város alatt mintegy 15 kilométer hosszú barlangrendszer húzódik, melyből kiemelkedik a Tavasbarlang, a Gyógybarlang és a Berger Károly-barlang.

A város méltán legismertebb attrakciója a Gyógybarlang

Fotó: Tourinform Tapolca

Körbeölelik a várost a Tapolcai-medence tanúhegyei, többek között a Szent György-hegy, a zalahalápi hegy, a Csobánc a várrommal, és még sok-sok gyönyörű hely.

Tapolca 2014 óta gyógyhely.

A híres Halas lépcső

Fotó: Tourinform Tapolca

A festői szépségű Malom-tó a város központjában helyezkedik el, egyik lépcsőjét Varjas Judit festette meg, és vált ezáltal a nagy népszerűségnek örvendő Halas lépcsővé.

Itt született Marton László festő- és szobrászművész, akinek tíz alkotása található meg helyben és emlékmúzeum mutatja be munkásságát. A városi múzeumban iskolatörténeti kiállítást is látogatható, egykor Batsányi János költő is ezen épület falai között tanult.

A településen áthalad az országos Kéktúra útvonala, amelyet évről évre egyre többen járnak be. Szintén érinti Tapolcát és a térséget a Mária út.

A vallási turizmus legújabb helyi attrakciója az Ózsinagógában létrehozott múzeum és ehhez kapcsolódóan a város alatti pincerendszerek bemutatása.

Egyre több programot kínál a Malmok-völgye, Kapolcson pedig nemrég adták át a BalatonBike365 kerékpárospontot.

Tavasbarlang Látogatóközpont

Fotó: Tourinform Tapolca

2023-ban kihagyhatatlan

A Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében számtalan rendezvény várja a Tapolcára érkezőket. A város és a környék legnagyobb és legnépszerűbb rendezvénye a kapolcsi Művészetek Völgye, a TÜNdökölj! – Tapolcai Ünnepi Napok, a Pisztrángfesztivál és a december 31-i Malom-tó úszás.