Tourinform-kiválóságok: vigye haza a gyógyvizet Harkányból!

Forrás: turizmus.com

 2023. július 08. 09:00

A turizmus újraindításában jelentős szerepet játszó Tourinform-hálózat legfőbb értékei az irodákban dolgozó szakemberek. A Magyar Turisztikai Ügynökség teljesítményértékelő rendszerében legmagasabbra értékelt irodák bemutatásával sorozatunk az ő munkájukra, jó gyakorlataikra hívja fel a figyelmet.

A harkányi Tourinform iroda életében 2020 júliusában jelentős változás történt, ugyanis ekkor vette a szárnyai alá az irodát a Kiss József Könyvtár, Művelődési Ház és Sportcsarnok, új munkatársakkal.

Harkány kellemes mediterrán hangulatú kisváros

Fotó: Tourinform Harkány

A következő mérföldkő az iroda életében 2021 júniusa volt, amikor a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program – Tourinform irodák és információs pontok felújítása című pályázatnak köszönhetően az iroda megújulva, a Tourinform hálózat országszerte egységes arculatának megfelelően, új helyszínen és környezetben kezdte meg a vendégek kiszolgálását.

Az új csapat jelentős javulást ért el a Magyar Turisztikai Ügynökség minőségbiztosítási rendszerében.

A Tourinform Harkány teljesítménye 2020-ben 50 százalék alatti volt. Fenntartóváltás után, 2021-ben már 80 százalékos, 2022-ben pedig, az előző évhez képest további 12 százalékpontos növekedéssel, 92 százalékos eredményt értek el.

Az iroda egyedisége, hogy a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő területén található

Fotó: Tourinform Harkány

 

Egyediségek, helyi értékek

A harkányi Tourinform munkatársai elsőrendű feladatuknak tartják a belföldi és külföldi turisták, valamint a helyi és környékbeli lakosság versenysemleges, naprakész és átfogó tájékoztatását a települési, térségi turisztikai kínálatról, látnivalókról, programokról, szolgáltatásokról.

Az itteni Tourinform egyedisége, hogy a turisztikai desztináció egyik legjelentősebb attrakciója, a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő területén található, ami jelentősen befolyásolja az iroda látogatottságát is.

A gyógyvíz nem csupán a szépségápolásban, de az egészségmegőrzésében és a különböző mozgásszervi betegségek gyógyításában is fontos szerepet játszik.

Különlegesség, hogy a Tourinformban megvásárolhatók a méltán híres harkányi gyógyvízből készült kozmetikumok.

Az irodában igazi csapatmunka folyik, a munkatársak képességei jól kiegészítik egymást, ennek is köszönhető a nagyobb teljesítmény és a sikerek.

 

Tourinform-arcélek

A fotón balról jobbra Kalányos Eszter, Schillinger József és Béres Sylvia

Fotó: Tourinform Harkány

Béres Sylvia, megbízott irodavezető

2022 októbere óta a harkányi Tourinform iroda megbízott irodavezetője, ezt megelőzően irodai munkatársként erősítette a csapatot. Különleges képessége, hogy anyanyelvi szinten beszél cseh és szlovák nyelven, aminek nagy hasznát veszi az iroda, mivel a Harkányfürdőbe látogató vendégek 70 százaléka Csehországból érkezik.

Schillinger József, irodai munkatárs

Többek között a környékbeli turista- és kerékpárútvonalak tudója. Lelkesedéssel ad tájékoztatást, mesél saját kalandjairól az érdeklődő vendégeknek.

Kalányos Eszter, irodai munkatárs

A harkányi iroda legfiatalabb tagja. Kedves, mosolygós, erőssége az ajándéktárgyak és a harkányi vízből készült kozmetikumok értékesítése. Szívesen tájékoztat a termékek összetételéről és azok jótékony hatásáról.

 

A legnépszerűbb helyi attrakciók

A térség egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója a kétszáz éves múltra visszatekintő Harkányi Gyógy- és Strandfürdő.

A desztináció egyik legjelentősebb attrakciója, a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

Fotó: Tourinform Harkány

1823-ban a jelenlegi fürdő területének lecsapolása közben fedezték fel a gyógyvizet. Az Európában egyedülálló harkányi gyógyvíz 50-70 méteres mélységekből, átlagosan 62°C hőmérséklettel tör a felszínre.

A fürdőben nemcsak a gyógyulni vágyók, hanem minden korosztály megtalálja a kedvére való vízi élményt.

Ezt a 13,5 hektárnyi fürdőterület és a több mint 7500 négyzetméter vízfelület garantálja.

A Siklósi vár egyik érdekessége, hogy itt forgatták A Tenkes kapitányát

Fotó: Tourinform Harkány

Ezredéves múltja során a Siklósi vár igen nagy jelentőségű hely volt, egy darabkája a magyar történelemnek. Látogatottsága napjainkban is töretlen. Számos állandó kiállítása van, ezenkívül éves szinten több időszakos kiállítással, valamint jelentős számú rendezvénnyel várják a látogatókat.

Érdekesség, hogy 1963-ban itt forgatták Magyarország legelső televíziós filmsorozatát, A Tenkes kapitányát.

A villányi pincesor is rendkívül népszerű. A présházakból kialakított borozókban a borászok saját boraik mellé házi finomságokat is kínálnak a vendégeknek.

 

2023-ban kihagyhatatlan

Számos kisebb rendezvény mellett augusztus utolsó hétvégéjén rendezik meg a Jubileumi Fürdőfesztivált, amelyen színes programok várnak minden korosztályt.

Szintén érdemes felkeresni Villányban július második hétvégéjén a hangulatos Rosé Fesztivált, majd októberben a méltán népszerű Vörösborfesztivált.