Indul a garantált városnéző séták tizedik évada Miskolcon

Forrás: turizmus.com

 2024. március 05. 18:58

Március 9-én jubileumi, tizedik évada indul el a Tourinform Miskolc által szervezett garantált tematikus városnéző sétáknak.

A MIDMAR Kft. által működtetett Tourinform Miskolc idén jubileumot ünnepel, hiszen tizedik éve szervez rendszeresen garantált városnéző sétákat márciustól novemberig, minden hónap 2. szombatján.

Ebből az alkalomból a Tourinform irodában tartott sajtótájékoztatón Szopkó Tibor, turizmusért felelős alpolgármester a városnézések közösségépítő szerepéről beszélt, Tóth-Bodnár Krisztina, a MIDMAR Kft. ügyvezetője az elmúlt tíz év sétáira tekintett vissza, míg Kupcsik Sarolta, irodavezető a séták ötletgazdája és leggyakoribb idegenvezetője, az idei sétaévadot ismertette.

Sajtótájékoztató a Tourinform Miskolc irodában

Fotó: MIDMAR

A 2015-ben indult sorozat kezdete óta összesen 136 alkalommal tartottak tematikus városnézést az iroda idegenvezetői, amin 3701 fő vett részt.

Legtöbben a 2023-as, Orgonák Éjszakájához kapcsolódó sétán vettek részt, 120 fő volt kíváncsi az élő orgonamuzsikával is színesített városnézésre.

Az iroda nemcsak a történelmi belvárosba szervez sétákat, hanem a turisztikailag is jól ismert városrészekbe (Lillafüred, Miskolctapolca, Diósgyőr), illetve azokba a kerületekbe is, melyek inkább lakóövezetek, de számtalan egyházi, ipartörténeti vagy természeti szépséget rejtenek (pl. Görömböly, Vasgyár, Egyetemváros, Pereces).

A séták során többször olyan helyszínekre is eljutottak a résztvevők, amelyek különben egyáltalán nem, vagy csak külön engedéllyel látogathatók. Ilyen különleges helyszín volt például a Tűzoltóság vagy a Megyei Rendőr Főkapitányság épülete, a lillafüredi Anna-forrási vízműtelep, a Factory Aréna vagy a görömbölyi pincekápolna.

Változatos élményeket ígér az idei sétanaptár

Fotó: MIDMAR

Négy évvel ezelőtt vezették be az ajándékba is adható sétajegyet, 5 éve a sétabérletet (6 alkalom 5 kedvezményes jegy áráért), illetve 2023 óta 2 fő részére privát városnéző séta ajándékutalvány is megvásárolható, amikor idegenvezetőnk csak az utalvány két tulajdonosával együtt járja be a város legérdekesebb tereit.

A séták tematikája igyekszik mindig egy-egy nevezetes naphoz, jubileumhoz kapcsolódni vagy egy új attrakcióra irányítani a figyelmet.

Az idei sétaévadban 11 időpont szerepel. Első alkalommal március 9-én „Keresd a nőt!” címmel a nőnaphoz kapcsolódva a belváros utcáin, terein hangzanak el érdekességek Miskolc híres női alakjairól.

A későbbi séták során többek közt fókuszba kerül a közel múltban átadott Szeleta Park Látogatóközpont, a megújult Avasi kilátó, a miskolctapolcai park miniszobrai, a Herman Ottó Múzeum új képtára, a 20. évfordulóját ünneplő Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál vagy a selmeci egyetemi hagyományok. A 1,5-2 órás séták a Tourinform Miskolctól indulnak vagy az egyéb, előre megjelölt helyszínekről. A sétanaptár letölthető a város hivatalos turisztikai portáljáról is, ITT.