Tovább bővül a turisztikai központ Kengyelen

Forrás: MTI

 2023. május 06. 12:27

Tovább bővül a Kengyel-Bagimajor Turisztikai Központ, a beruházásra 250 millió forintot nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatán a helyi önkormányzat.

Németh Lajos, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei település alpolgármestere közölte: a támogatói okirat aláírása után kezdődik a beruházás előkészítése, a kivitelezés időpontjáról később tudnak tájékoztatást adni.

A turisztikai központ területén lévő kúria mellett új közösségi tér épül majd egy 40 négyzetméteres, rendezvényteremmel és mosdókkal ellátott fogadóépülettel, valamint egy szabadtéri főzésre alkalmas területtel. A 19. században épült mázsaház babakocsitárolóként és kerékpárkölcsönzőként funkcionál ezután.

A polgármester tájékoztatása szerint a beruházásra azért van szükség, mert egyre nagyobb az érdeklődés a különböző rendezvényeket szervezők részéről a szélmalom környezete iránt. A közeli települések oktatási intézményeiből is gyakran érkeznek gyermekcsoportok a turisztikai központba.
A turizmus fellendült két évvel ezelőtt, amikor átadták az 1800-as évek közepén épült műemlék szélmalom és a kúria megújult épületét Kengyel-Bagimajorban. A beruházás az önkormányzat által a TOP pályázatán elnyert 110 millió forint támogatásból újult meg a Kengyel-Bagimajor turisztikai értékeinek megőrzése elnevezésű projekt részeként. A turisztikai központ területén található egy tanösvény is, ismeretterjesztő és tájékozódást segítő táblákkal, egy természetfotós labor, valamint madárleshelyek.

A felújított szélmalom környezete iránt egyre nagyobb az érdeklődés a rendezvényszervezők részéről

Fotó: kengyel.hu

A polgármesteri hivatal honlapján olvasható tájékoztatás szerint a régi kúria épületében a látogatók kipróbálhatják a többi között a cirok alapanyagú kosárfonást, a seprűkészítést, és a szőnyegszövés mesterségével is megismerkedhetnek.

A szélmalom legalsó szintjén bemutatják a malmok jelentőségét, valamint a kengyeli malom történetét és működését. A második szinten a látogatók információs táblákon tekinthetik meg a malomkövek működését és a zsákolás módját, míg a legfelső szinteken megismerhetik a malomvitorlák tartószerkezetét és forgó részeit.

A kunhalmon tett séta alkalmával látható a műút túloldalán húzódó, egykori Tisza-mederből kialakított halastórendszer. A mintegy 350 hektáros vízfelületen intenzív halgazdálkodás folyik, a terület ennek ellenére értékes madárvilágnak ad otthont, madármegfigyelési lehetőséget kínál. A halastónak az őszi madárvonuláskor is kiemelkedő a szerepe – írták.