Tovább építi lengyel kapcsolatait Nyíregyháza

Forrás: turizmus.com

 2017. április 26. 15:08

Egyre szorosabb a kapcsolat Nyíregyháza és a lengyelországi Bielsko Biala között, amellett, hogy a rzeszovi, több évtizedes kapocs is gyümölcsözően működik.

A Krakkótól nyugatra fekvő, 175 ezer lelkes városba vezetett delegációt a napokban dr. Kovács Ferenc polgármester, ahol nagyon kíváncsiak voltak ránk és számos területen elkezdődhet a konkrét együttműködés.

A lengyel város igazán kitett magáért: a teljes média mellett utazási irodák vezetői, iskolaigazgatók, valamint a sport helyi irányítói is részt vettek Nyíregyháza bemutatkozásán – tájékoztatta szerkesztőségünket Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. Így a döntéshelyzetben lévő szakemberek hallgatták végig a polgármesteri, városunk lehetőségeiről szóló prezentációt, a turisztikáról, a fürdőkről, kiemelten a gyógyászatról szóló, dr. Róna Iván által tartott előadást, az állatparki kínálatot pedig Gajdos László igazgató ismertette.

Kíváncsiak ránk

S nem csak figyeltek, hanem kérdeztek is, aminek következtében már most körvonalazódnak az együttműködés lehetőségei. A lengyelek fantáziát látnak például abban, hogy a sokszínű sportéletük fiatalságát itt edzőtáboroztassák, mert ideális helyszínnek találják a kiegészítő, szórakozást is nyújtó lehetőségekkel, ezért nemsokára delegációjuk érkezik Nyíregyháza konkrét feltérképezésre.

Május közepén velük együtt a médiát is meghívta három napra a TDM szervezet, hogy a partnerváros lakói még hitelesebb képet kapjanak a sajtósaik által rólunk.

Partnerség több szinten

Bielsko Biala számos fesztivált szervez, és fontosnak tartják a kulturális együttműködést is, így már most meghívtak minket az ottani partnervárosok júniusi kavalkádjára, ahol a nagyközönségnek is bemutatkozhatunk egy standdal, s például a Cantemust októberre invitálták egy másik rendezvényre. Az iskolák vezetői pedig el tudják képzelni, hogy az angolul, mint közös nyelven beszélő fiatalság között csereprogramok legyenek, hiszen Bielsko Bialában is szívesen frissítenék a nemzetközi kapcsolatokat.

Közös pályázatok
Az útkeresés egyébként nagyjából másfél éve indult el, mi tavaly már vendégül láttuk az ottani polgármestert, Jacek Krywult látogatását viszonozta most az önkormányzat delegációja. A két városvezető négyszemközt is egyeztetett, újra felvetve a lehetőségét annak, hogy amint erre esély adódik, közösen pályázzanak közvetlenül brüsszeli forrásokra.