Tovább fejlesztik és okosítják a füzéri várat

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. május 23. 10:26

Füzéren bővülő, fejlődő és egyre „okosodó” látogatóközpont épült, milyen további fejlesztéseket terveznek a várban, erről kaptunk mi is részletes információkat egy újságíróknak szervezett tanulmányút során.

Az út első szakaszán, odautazáskor, a szakadó eső miatt egy pillanatig sem gondoltuk, hogy lesz alkalmunk fellépegetni a várhoz. Aztán az idő hirtelen kegyes lett hozzánk, és nem rontotta el a tervezett programot.

Elsőként a Füzér község központjában található Nagy-Milic Natúrpark Látogatóközponttal és Várgondnoksággal ismerkedtünk meg, ahol interaktív kiállítás keretében lehet felfedezni nem csupán a vár történetét, titkait, hanem a helyi értékeket vagy Felső-Magyarország várait, ugyanakkor a vendég elé tárja a község, a környék természeti, kulturális értékeit, hagyományait. Virtuális túrák, appok segítenek a tájékozódásban, hogy a látogató már otthonról megtervezhesse a kirándulást, ezért érdemes rákattintani a fuzervara.hu portálra.

A várkápolna

Fotó: Irházi János

„Fontosnak tartottuk, hogy a vár bemutatása ne amolyan muzeális túra legyen, hanem mindenki maga fedezze fel. Ezért is adunk minden látogatónak vártekergő térképet, mert bizony könnyű eltévedni” – magyarázta nekünk Tompa-Vida Márta, a Füzéri Várgondnokság intézményvezetője, hozzátéve, hogy a látogatók egész napra szóló, egyéni bejárásra érvényes jegyet vásárolnak, hogy „ne sokkoljuk őket túravezetővel”.

„Fenntartható, újradefiniált várat akarunk” – mondta prezentációjában Horváth Jenő polgármester, ismertetve a Nagy-Milic Füzér 2021-2030 turisztikai fejlesztési programot, amelynek az első üteme lezárult, és elkezdődtek a második ütem munkálatai.

Sorra újulnak meg az udvari épületek is

Fotó: Irházi János

A településvezető nem titkolta, hogy most évente körülbelül 70 ezren látogatják Füzér várát, ám ha sikerül megépíteni a kétkabinos felvonót, az majd ugyanennyi vendéget fog hozni. De azt is megosztotta velünk, hogy Füzéren nem aratott osztatlan sikert egy négycsillagos szálloda terve – erre még nincs beruházó sem –, és tudják, hogy az autópályáról letérve enyhén szólva is tragikus állapotú országút vezet hozzájuk, remélik, majd ez is megoldódik. Azt is megjegyezte valaki, hogy ha némi kerülőt jelent, de érdemesebb Kassa felől megközelíteni Füzért.

Belső udvari rész

Fotó: Irházi János

Az előadóteremből Szakály Andrea Anna programvezető vezetett bennünket, elsőként a vár alatti parkolóban lévő kisvendéglőbe, ahol Jókai-bableves és rétes alapozta meg a hamarosan következő lépcsőjáráshoz szükséges energiát. A hangulatos étterem egyedüli hátránya, hogy most csak csoportokat fogad előzetes bejelentkezés alapján, tehát ha valaki a túra előtt vagy után megebédelne, más megoldást kell keresnie.

Az autóval egyénileg, vagy csoportosan busszal érkező vendégek a vár alatti parkolóban hagyhatják a járműveket, ahonnan egy erdei úton lehet eljutni az Alsóvár felvonóhidas kapujához. A fogadóépületben lehet belépőjegyet vásárolni, de egy ajándékbolt is üzemel itt.

A vár vulkanikus sziklacsúcsra épült, éles sziklák, meredek szirtek jellemzik, és amíg korábban a felvezető utat sziklába vájt, nem a könnyű feljutást szolgáló lépcsővel oldották meg, a felújítás során akadálymentesre igyekezte rekonstruálni. Így a feljutás során nem csak sziklalépcsőn kell egyensúlyozni, hanem új építésű falépcsők könnyítik a mászást, de két kisebb terasz is van, ahol meg lehet pihenni és csodálni a tájat.

Amikor elfogy a falépcső...

Fotó: Irházi János

Füzér vára nem véletlenül kapta meg a rekonstrukció során a Reg-élő Vár nevet, hisz az udvar, az alagsori pincék – malom, boros, vizes, sörös stb. –, az emeleti rész bebarangolása során hihetetlen mennyiségű információt zúdult ránk az 552 méter magasságban, egy gyakorlatilag megközelíthetetlen hegycsúcsra épült erődítményről, amely már a tatárjárás előtt is létezett.

Megtudtuk, miként élték mindennapjaikat a vár urai, hányszor cserélt gazdát, ők miként küzdötték le a sziklalépcsőket, vagy hogyan került oda egy rövid időre a Szent Korona. Az viszont tény, hogy a kápolna a vár legszebb, építészeti értékekben leggazdagabb helyisége, amelynek berendezése egy rekonstruált oltárasztal és a szószék. S mivel korábban felszentelték, nem ritkák az esküvők sem.

A Reg-élő vár

Fotó: facebook.com/fuzervara

A Füzéri Várgondnokság rendszeresen szervez színes, változatos, korhű programokat, a következő a május 27–28. közötti XVI. Pünkösdi Mulatság lesz, majd június 16-án avatják a várudvarban felújított gazdasági épületet és a várkapitány házát.