Tovább fejlődik Tihany turisztikai infrastruktúrája

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. január 31. 16:50

Tizenhét ingatlanhoz jutott a Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően Tihany, és ezzel együtt felgyorsul a balatoni turizmus élvonalába tartozó település fejlesztése is.

Jelentős ingatlanok, belterületi kerékpárút és egy parkoló tulajdonjogát is megkapta az államtól a tihanyi önkormányzat. A település tulajdonába került többek közt a sajkodi bekötőút és az Apáti kapunál lévő, jelenleg murvás parkolóként használt terület, ahol most egy kulturált, színvonalas fogadókaput építését tervezik – írja a Tihanyi Visszhang nevű helyi lap.

Az önkormányzat tulajdona lett a kompkikötőnél lévő, kulcsfontosságú parkoló, amely majd a parti sétányhoz kapcsolódik, tulajdonosa lett továbbá a 71-es úttól a hajóállomásig vezető kerékpárútnak, és vagyontárgy-értékesítési szándékkal a Yacht Club melletti útnak. Az utóbbiból származó bevételre az Apáti kapunál kialakítandó fogadókomplexum miatt volna szükség.

A helyi lakosok és a turisták komfortérzetét is növelik az új fejlesztések

Fotó: 123rf.com

Mindemellett egymilliárd forint infrastruktúra-fejlesztési támogatásra nyújtott be pályázatot a község a Magyar Turisztikai Ügynökséghez, hogy a helyi lakosság komfortérzetének javítása mellett növelje a kulturális értékekben is rendkívül gazdag település turisztikai vonzerejét. Újra aszfaltoznák a Csokonai utcát, a Kossuth utcában kiszélesítenék a járdát, a Szőlő utca és a bencés általános iskola között a földbe helyezik a nagyfeszültségű vezetéket és a kábeltévé légi kábeleit.

Kérdésünkre, hogy mindezek mellett milyen változásokkal találkoznak majd a Tihanyba tavasszal és nyáron visszatérő ingatlantulajdonosok, a település hazai és külföldi vendégei, Tósoki Imre polgármester elmondta: márciusra befejődnek a Tihanyi Művészek Emlékházánál folyó munkák, a Visszhangdombon egy információs pont segíti majd a látnivalók közötti tájékozódást. Áprilisra befejeződik a Csokonai-liget felújítása, nyárra pedig elkészül a turisztikai fogadóépület, benne a Tourinform-iroda.