Tovább fokozható a lengyel érdeklődés Észak-Magyarországon

Forrás: turizmus.com

 2014. december 17. 14:52

Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága 10 partnerével összefogva 2014-ben második alkalommal bonyolított le egész éves kampányt a lengyel piacon.

A kampány célja a nemzetközi turisztikai érdeklődés fokozása az észak-magyarországi attrakciók, programok iránt, valamint a fogadóterület folyamatos felkészítése a lengyel vendégek komfortérzetének, és ezáltal tartózkodási idejének növelése érdekében. További cél újabb küldő területek feltérképezése a B2C piacon, illetve rendszeres jelenlét a lengyel piacon kiemelt térségekkel (Mátra, Eger, Miskolc, Tokaj térsége) és kiemelt figyelmet élvező vonzerőkkel (egészségturisztikai kínálat, borvidékek, kulturális vonzerők és nagyrendezvények).

A hagyományos marketing eszközökön túl a leghatékonyabb kampányelem egy lengyelül beszélő koordinátor menedzser alkalmazása a Regionális Marketing Igazgatóság irányításával, mivel lengyel nyelven sokkal hatékonyabban és gyorsabban lehet eredményeket elérni, mint angolul. Mind a nagyközönségi rendezvényeken, mind a szakmai rendezvényeken tapasztalataink szerint elengedhetetlen az anyanyelven történő kommunikáció.

A hatékonyság kulcsa az összefogás erejében rejlik. A lengyel kampányban résztvevő partnerek: Eger TDM, Eger térségi TDM, (Mezőkövesd, Gyógyvizek Völgye, Bogács), Miskolc TDM, Zemplén (Sárospatak, Sátoraljaújhely, Tokaj), Tisza-tavi Ökocentrum, Gyöngyös-Mátra TDM, az Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Klaszter és a Regionális Marketing Igazgatóság.

Eredmények számokban

A 2013 év végi KSH adatok alapján a hazai turisztikai régiók közül Észak-Magyarországon a harmadik legmagasabb a lengyel turisták száma és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma kereskedelmi szálláshelyeken. Ezzel Budapest és az Észak-Alföld Régió után stabilan tartja helyét Észak-Magyarország, még a Balaton régiót is megelőzte 2012-ben.

A lengyel turisták száma és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma folyamatosan növekszik a régióban. 2013-ban az előző évihez viszonyítva 17%-os volt a lengyel vendégéjszakák számának növekedése. 2014 január-októberének adataiból látszik, hogy idén is folytatódik a pozitív folyamat, hisz ez a mutatószám már meghaladta a teljes előző évi szintet.

A lengyel vendégek és vendégéjszakák számának változása kereskedelmi szálláshelyeken 2011-2014 között az Észak-magyarországi régióban (forrás: KSH):


vendégéjszakák száma (éj)

vendégek száma (fő)

2011

51200

21020

2012

66285

25815

2013

77811

31336

2014 január-október

79927

29668

 

Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága és partnerei 2015-ben új területek bevonásával, új eszközökkel és várhatóan nagyobb forrásokkal kívánják folytatni lengyel kampányukat. Újabb partnerek meghívását tervezik a szervezők, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is jelezte csatlakozási szándékát.