Tovább szépül Visegrád, Budapest játszótere

Forrás: turizmus.com

 2016. május 01. 17:31

A városba tavaly 2 és fél millióan látogattak el, köztük sokan egy napra érkeztek, hogy megtekintsék „Budapest játszóterét"– ahogyan Cseke László, a helyi TDM vezetője fogalmaz. De az 1800 lakosú város 230 ezer vendégéjszakával is büszkélkedhet, ami jelzi, hogy több napra is elegendő élményt nyújt.

Visegrád Pest megyéhez tartozik, és így szinte az összes támogatási és pályázati pénzből kimaradtak, de a város fejlődése ennek ellenére szembeötlő.


A helyi TDM profitorientált szervezet, programokat is szerveznek, márpedig van mit megnézni: a Fellegvár, a Királyi Palota, a Palotaház, a Gizella Majori Lovarda, a Renaissance étterem, a Nagyvillám Vadászcsárda, a pisztrángos tavak nagyon sok embert csábítanak ide, egész évben.

A négy négycsillagos szálloda – a Silvanus, a Termál, a Royal és a nemrég átadott, Duna-parti Hotel Visegrád – együttműködése példamutató, miközben persze konkurensei is egymásnak. Hajdan sok magánszállás is bővítette az ágykapacitást, mára ez a trend megváltozott: inkább nagyobb területű apartmanokat, magánházakat bérelnek azok, akik nem szállodai hangulatra vágynak. A szállásbővítést szolgálja, hogy a befizetendő IFA egy része itt marad, amit visszaadnának a tulajdonosoknak fejlesztésre.

Ami mindenképpen tovább fejlesztendő, az a vízi turizmus – hangsúlyozza Cseke László. Bár a MAHART-tal jó az együttműködés – tagja a cég a helyi TDM-nek – még távol vannak attól, hogy e téren elégedetten hátra dőljenek. A „sima" hajó, lassú, a mai korban kevesen töltenek összesen hét órát azzal, hogy Budapestről Visegrádig oda-vissza lecsorogjanak, a régi orosz szárnyas hajókat meg némelyek zajosnak ítélik. De a jövő mindenképpen azt sugallja, hogy a vízi turizmusé a jövő, ennek jegyében nyílik majd meg az új nemzetközi kikötő is. A Duna kihasználása stratégiai kitörési pont lehetne  – jegyzi meg.

 

El lehet persze ide jutni vonattal, busszal, és komppal, de az utasok akkor eléggé kötve vannak az indulási időkhöz. A legtöbben autóval érkeznek. Nagyon fontos lenne, hogy megépüljön Budapesttől Visegrádig a kerékpárút, hiszen ezt a távolságot két keréken is könnyen meg lehet tenni.

 

A turisták körében népszerű a kedvezménykártya, amely sok nevezetesség megtekintését teszi lehetővé, kedvezményesen.