Továbbfejlesztik az Alpoktól Pannóniáig vezető túraútvonalat

Forrás: turizmus.com

 2017. június 11. 16:38

A tengerszint felett 1350 méter magasságon tartották az alpannonia® plus projekt hivatalos megnyitóját június 9-én, a stájerországi Joglland régióban található Rabl Kreuz menedékházban.

Az alpannonia® határon átnyúló panoráma-túraútvonal a Keleti-Alpokat köti össze Pannóniával. A 2007–2013 közötti támogatási időszakban sikeres projekt valósult meg e témában az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. Egységes tábla- és jelzésrendszer, áttekintő térképpel felszerelt indulókapuk létesültek, továbbá az útvonal több pontján vonzerőnövelő céllal gyarapodott a turisztikai infrastruktúra. Kilátók, pihenőhelyek épültek, tanösvény-táblákat helyeztek ki.

Az alpannonia plus projekt célja közös koncepció mentén az útvonal optimalizálása és bővítése, a túradesztináció egészére hosszú távú működtetési stratégia megalkotása, az útvonal és a turisztikai szolgáltatók közösen kidolgozott kritériumok alapján történő minősítése a fenntartható, zöld turizmus érdekében. Új kommunikációs felületek nyílnak, hogy a nemzetközi turisztikai versenyben helytállhasson a termék. Egyes településeken a túrázók számára alapszükségleteket kielégítő, illetve az útvonalat vonzóbbá tevő infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg.

Projektnyitó sajtótájékoztató június 9-én

Fotó: Tourinform Kőszeg

A projekt három osztrák térség és hét magyar partner összefogásával valósul meg: Burgenlandban a Tourismusverband Region Oberwart, Alsó-Ausztriában a Wiener Alpen, Kelet-Stájerországban a Joglland-Waldheimat régió, Magyarországon az Írottkő Natúrparkért Egyesület, Kőszeg, Csepreg Lukácsháza, Kőszegdoroszló, Cák, valamint Bozsok önkormányzata.A hároméves projekt (2017–2019) 1 milliárd 866 millió euróból valósul meg, melyből a magyar partnerek költségvetése 806 ezer euró (kb. 250 millió forint).

A magyar partnerek koordinátoraként az Írottkő Natúrparkért Egyesület az alpannonia túraútvonal népszerűsítése céljából roadshow-kat tervez országos túrarendezvényeken, túranapokat szervez, kiadványokat és filmet készít. A Kőszegi-hegységben információs és útbaigazító táblákat helyeznek ki, az útvonal bővülésével új túraszakaszok kijelölése és jelzésfestése történik. A túrázóbarát szolgáltatókkal együttműködésben regionális és határon átnyúló csomagajánlatok készülnek, a szállás- és vendéglátóhelyek vezetői és munkatársai speciális alpannonia-képzésben részesülnek a vendégek teljes körű kiszolgálása érdekében.

Kőszegen továbbfejlesztik az előző pályázatból kialakított Koronaőrző emlékhelyet, a túra- és szabadidőközpontot, valamint a Szulejmán-kilátó környékét. Megtörténik az óriás gesztenyefa bemutatóhely fejlesztése, a Csónakázó-tónál aqua-alpannonia® néven szabadtéri sportcentrum kialakítása, a Trianoni-kereszt emlékhely fejlesztése és az egykori Vörös-kőfejtő bemutatása, az Ördögárokban geológiai tanösvény kialakítása.

Az alpannonia túra térképe

Fotó: alpannonia.at

A bozsoki önkormányzat a település egyik turisztikai szolgáltatója épületének udvarán információs pontot létesít fedett esőbeállóval, pihenőpadokkal, ivókúttal, szabadtéri játékelemekkel, hulladékgyűjtőkkel, térburkolattal, továbbá kialakítja a TÖK-KÉSZ turisztikai központot.

Cákon a pincesorhoz legközelebb eső épülethez tartozó víz- és csatornarendszer kiépítésével, az épület teljes körű felújítása révén szintén információs pontot alakítanak ki, többek között bivakolós szálláslehetőséggel.

Csepreg, Kőszegdoroszló és Lukácsháza települések újonnan csatlakoznak az alpannonia® túraútvonalhoz. Csepreg térségében információs pont, pihenőhely és kiállítótér létesül a Rumi-házban. Az Alsó-Hangán komplett pihenőhelyet alakítanak ki. A Sajbók-forrás és környékének helyreállítása, turistabaráttá alakítása szintén az attrakciók számát növeli. Egy új, 7 állomásos tanösvény a Csepregi szőlőhegy és bor történetét mutatja majd be. Rendezik az Új Bene-kút környékét, a Bene-hegyi tónál magaslest és ismeretterjesztő anyagokkal ellátott bemutatóhelyet létesítenek, ahonnan az élővilág zavarása nélkül figyelhető meg a tó madárvilága.

Kőszegdoroszlót a Pogányok szőlőheggyel összekötő út mellett faszerkezetű kilátó épül, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Kőszegi-hegység egészére. A kilátóhoz való eljutást QR-kódos információs kiegészítő táblákkal szegélyezett út kialakítása, valamint mobileszközre letölthető hangalapú infóblokkok segítik.

Lukácsházán ökoturisztikai bemutatóteret és információs pontot hoznak létre, és a már meglevő ökoturisztikai panorámapontot fejlesztik. A Csömötei-hegyen, a terület legalsó pontján, félig földbe süllyesztve, jelzés értékűen kerül kialakításra az Alpannonia régió természetes élőhelyeit talajszinten és azt egy méter mélységéig bemutató, hangya perspektívás talajgenetikai tárló, illetve QR-kódos rendszerrel kiegészített információs bázisa. Ez az épület adna helyet az információs pontnak, audiovizuális térnek, ahol az ökoturista virtuálisan bejárhatja az egész alpannonia túrautat.