Továbbra is kiválóak fürdővizeink

Forrás: turizmus.com

 2020. június 09. 13:25

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) fürdővízminőség-értékelése szerint Európa fürdővizeinek minősége továbbra is kiváló.

A fürdővizek rendszeres ellenőrzése és értékelése elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa-szerte fenn tudjuk tartani a vizek kiváló minőségét, és szükség esetén hatékony intézkedéseket hozzunk a vízszennyezés kezelésére. A tisztább fürdővizek nemcsak saját egészségünket és jólétünket szolgálják, hanem az egészséges környezetet is – olvasható az EEA oldalán.

Európa-szerte a fürdőhelyek 85%-a kapott „kiváló” minősítést

Fotó: eea.europa.eu

A jelentés szerint a tavaly Európa-szerte ellenőrzött 22 295 fürdőhely (melyek közül 21 981 az akkori, az Egyesült Királyságot is magába foglaló 28 tagállamban található) csaknem kivétel nélkül megfelelt a minőségi minimumkövetelményeknek. Az értékelésben Albánia és Svájc adatai is szerepeltek, amelyek szintén ellenőrzéseket végeztek és jelentést tettek közzé fürdőhelyeik minőségéről.

Az eredmények tükrében csak csekély mértékben csökkent azon uniós fürdőhelyek száma, amelyek a legjobb, „kiváló” minősítést érték el, illetve amelyek megfelelnek a fürdővizek minőségéről szóló uniós irányelv által minimálisan megkövetelt, „tűrhető” minőségnek. Európa-szerte a fürdőhelyek 85%-a kapott „kiváló” minősítést. A „tűrhető” minősítés minimumkövetelményének a fürdőhelyek 95% eleget tett.

A jelentés azt is megállapította, hogy a part menti uszodák minősége jobb, mint a szárazföldi területeken találhatóké.

A tavaly Európában ellenőrzött összes helyszín 1,3%-a kapott „kifogásolt” minősítést. Ez a szám 2013 óta (akkor 2% volt) nem ingadozott jelentős mértékben, ami az európai fürdővizek minőségének hosszú távú javulását tükrözi.

A magyarországi vizsgált a fürdőhelyek közül 182 (70,8%) kapott „kiváló” minősítést

Fotó: eea.europa.eu

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) és az Európai Bizottság által közzétett eredmények hasznos útmutatást adnak arra nézve, hogy az úszni vágyók hol találhatják a legjobb minőségű fürdővizeket.

A koronavírus-járvány és az Európa-szerte bevezetett korlátozó intézkedések miatt ugyanakkor a fürdőhelyeken alkalmazott biztonsági intézkedések tekintetében tanácsos naprakész információkat kérni a helyi és nemzeti hatóságoktól, valamint a strandok üzemeltetőitől.

Az idei jelentés mellett az Európai Környezetvédelmi Ügynökség egy frissített interaktív térképet is elérhetővé tett, melyen fel vannak tüntetve az egyes fürdőhelyek minősítései. Elérhetők a frissített országjelentések is – köztük Magyarországé –, valamint további információk az irányelv egyes országokban történő végrehajtásával kapcsolatban.


A rovat belföldi turisztikai híreinek megjelenését a SZÉP-kártya szponzorálja.