Tradíció és innováció a Vörösmarty téri Téli Fesztiválon és Vásárban

Forrás: turizmus.com

 2019. november 21. 13:52

A tradíció és innováció jegyében nagyszabású téli fesztivállá kívánja fejleszteni a BFTK a Budapesti Téli Fesztivált és Vásárt.

A Budapesti Téli Fesztivál és Vásár, ami több mint 800 ezer látogatójával – több éve a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel – egy olyan, márkává vált attrakció, ami hozzájárul Budapest desztináció nemzetközi turisztikai sikereihez.

A Budapestre látogatók hozzávetőleg 60%-a (mintegy 2,5 - 3 millió vendég) kifejezetten a kulturális programkínálat miatt érkezik a városba — beleértve a fesztiválokat is.

A magyar népi és nemzeti tradíciók, a hagyomány ápolása és bemutatása kiemelt cél, ugyanakkor – a mai kor igényeihez igazított design – innovatív módon jelenik meg a kézműves és a gasztronómiai kínálatban.

 

Nem lesz lefóliázva a Vörösmarty-szobor

A Téli Fesztivál és Vásár forgatagának középpontjában a carrarai márványból készült Vörösmarty Mihály-emlékmű áll, ami anyaghasználatából adódóan érzékeny a nedvesség és fagy okozta károkra. Az eddigi állagmegóvó megoldás ismerős lehet, a szoborcsoport az előző teleken fóliával volt letakarva, ami esztétikailag és műszakilag sem megfelelő megoldás.

Budapest egyik leglátogatottabb tere nemrégiben esett át felújításon, és a nemzet ébresztőjének emléket állító szoborcsoport is megújult.

A Hello Wood stúdió egyedülálló ideiglenes teret alkotott a téli időszakban a fagyás-olvadás rongáló hatásának kitett mű fölé. A praktikum csak apropóként szolgált arra, hogy csavarjanak egyet a szoborvédelemről alkotott összes elképzelésünkön és egy 10 méter magas, acélból készült, szakrális hangulatú pavilonnal koronázzák meg az alkotást.

A korábban fóliával letakart Vörösmarty-emlékmű a karácsonyi vásár ékköve lett

Fotó: BFTK, Halmai Gyöngyi

Az építmény vonalvezetése és alaprajza is alkalmazkodik a mintegy 9 méter magas szobor méreteihez és a felújított tér elliptikus szerkesztéséhez.A pavilon, miközben kiemeli és láttatja a szobrot, szerkesztésének és anyaghasználatának köszönhetően légies, mégis markáns eleme lesz a térnek a karácsonyi vásár végeztével is.A pavilon ideiglenes, a téli szezon végén szétszedett elemei a következő télen újra összeállíthatók a téren. A hatalmas, íves szerkezet könnyedségét a környezeti hatásoknak jól ellenálló acéllemezek biztosítják, a csapó esőtől védelmet nyújtó homlokzat alapanyaga átlátszó plexi.

 

A téli fesztivál kínálata

A BFTK a téli fesztivál keretében a Vörösmarty téren bemutatja a magyarság kulturális értékeit: a hagyományokból táplálkozó, a mai kor design-elvárásait is megmutató kézműves remekekkel, a tradicionális magyar gasztronómiai termékekkel, a tájegységekre jellemző ételek és borrégiók kínálatának felsorakoztatásával, színpadi produkciókkal, népi és keresztény hagyományokat továbbadó játszóházzal, karitatív programokkal; az adventi időszakban gyertyagyújtással, karácsonyfa-állítással várja a látogatókat.

Huszár András (Hello Wood), Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője a november 20-i sajtótájékoztatón

Fotó: BFTK

A téren a vendéglátóhelyeken – itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, akik hagyományhűen, kistermelői alapanyagokkal, a magyar családi kisgazdaságok legjobb termékeivel dolgoznak.

2019. november 8. – 2020. január 1. között hetente más-más – a téli ünnepkörhöz kapcsolódó, kulináris élményt kínálnak Budapest szívében. Így a vásárlátogatók egy helyen ismerhetik meg az ország régióinak étel- és borkínálatát.

A Budapesti Téli Fesztivál és Vásáron több mint 120 kézműves kínálja  termékeit a Vörösmarty, a Deák és a Fővám téren. A mesterek komoly minőségi rostán esnek át és szigorú szabályoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy saját készítésű, művészi kivitelű munkáikkal jelen lehessenek ezen a nagyszabású eseményen.

További információért kattintson IDE!