Tradíció és történelem a csata 500. évfordulójára készülődő Mohácson

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2024. május 15. 07:00

A figyelemreméltó szakmai múlttal rendelkező mohácsi Tourinform Iroda 2021-ben költözött át mostani helyére, a Duna-parton elhelyezkedő impozáns Selyemgyár Kulturális Negyedbe.

A felkészült, nyelveket beszélő munkatársak többek között programajánlatokkal, szállásközvetítéssel, túraszervezéssel, túravezetéssel, jegyértékesítéssel segítik a hozzájuk betérő turistákat. Az irodában lehetőség van ingyenes térképek és ingyenes kiadványok beszerzésére, Moháccsal kapcsolatos ajándéktárgyak megvásárlására, továbbá kerékpár- és e-roller-kölcsönzésre.

Mohács belvárosában az épített örökség a Széchenyi teret ölelő épületekben tükröződik vissza. A városháza nem csak kívülről szemet gyönyörködtető, elegáns dísztermében található Bán István hatalmas méretű busó gobelinje. A Fogadalmi Templom az ország első betonhéjazatú építménye, 30 méter magas kupolájával Mohács főterének domináns épülete. A térről a Duna-part irányába visz a hangulatos sétálóutca, benne kávézókkal, üzletekkel és az eredeti koncepciót hűen őrző épületekkel.

A Fogadalmi Templom Mohács főterén

Fotó: Mohács Város Önkormányzata

A több mint százesztendős Kanizsai Dorottya Múzeum Magyarország egyetlen délszláv bázismúzeuma. Állandó kiállítása, amely 2024-ben újult meg, használati tárgyak, textíliák és viseletek sokaságával mutatja be a magyarországi szerbek, szlovének és horvátok kultúráját és Mohács város helytörténetét.

A nagy népszerűségnek örvendő Busóudvar interaktív elemekkel tarkított, élménygazdag kiállítás keretében tárja az érdeklődők elé a város legismertebb és legnagyobb kulturális eseményét, a busójárást. Ez a többnapos télűző, termékenységvarázsló ünnep 2009-től az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján szerepel, és a hungarikumok között is kiemelt helyet foglal el.

A busójárás egyik hagyományos eleme a busók csónakos átkelése a Dunán

Fotó: Mohács Város Önkormányzata

Mohács neve az 1526-os mohácsi csatáról is széles körben ismert. A közeljövő beruházásai, programtervei közül sok az emlékezetpolitikához, a mohácsi csata 500. évfordulójához kötődik. A Mohács 500 projekt elemei nem csupán a város területét érintik. Jelentős fejlesztés várható a sátorhelyi Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen is, ahol sírkert, interaktív kiállítóépület és csatatörténeti kiállítás fogadja az érdeklődőket, igény esetén idegenvezetéssel.

Az 1526-os csatának állít emléket a sátorhelyi Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Fotó: Mohács Város Önkormányzata

Igazi kuriózum a város határától nem messze található Szent Miklós Vízi- és Taposómalom. A műemlék azon kevés malmok egyike, amelyben ma is kövekkel történik az őrlés. A malomporta különlegessége egy – a világon egyedülálló – emberi erővel működő taposómalom-gépezet.

Jóllehet, Mohácsról a legtöbbeknek – okkal, joggal – a busójárás jut eszébe, a város az év során más rendezvényekkel is várja a látogatókat. Májusban Nepomuki Szent János ünnepe, júliusban a Dunamenti Halfesztivál, augusztusban a Mohácsi Sokacok Babfőző Fesztiválja színesíti a programkínálatot.

A mohácsi Tourinform Iroda munkatársai

Fotó: Mohács Város Önkormányzata

Zöldág-Galgóczi Mirjam, turisztikai referens

12 éve erősíti a mohácsi iroda csapatát. Ő az iroda vendégkoordinátora, mindig mosolygós kedvességével, precizitásával és problémamegoldó hozzáállásával minden helyzetet jól kezel.

Szívesen segít abban, hogy a vendég mohácsi tartózkodása minél tartalmasabb és élménygazdagabb legyen. Aktívan részt vesz az internetes jegyértékesítő felületeken vásárolható belépőjegyek értékesítésében is.

Burián Balázs, turisztikai referens

Már 10 éve dolgozik az irodában, és ő lett a kreatív feladatok felelőse. A fotók világában mozog rendkívül otthonosan, az iroda gyakorlatias munkatársa, aki a partneri kapcsolatok ápolását is végzi. Alkotóereje plakátokban, posztokban és fotókban testesül meg. Aktívan részt vesz az internetes jegyértékesítő felületeken vásárolható belépőjegyek értékesítésében is. Mindennapjaiban a hagyományőrzés fontos szerepet játszik, igazi lokálpatrióta.

Sütőné Papp Adrienn, turisztikai referens

Közel 14 éve erősíti a csapatot kiváló kommunikációs készségével és angoltudásával. Idegenforgalmi közgazdászként szakmai és ügyfélkezelési tapasztalata, precizitása, naprakészsége, sokoldalú érdeklődése és kiváló kommunikációs készsége nagy előny az iroda többfunkciós feladatkörének ellátásában. Emellett front office feladatokat is ellát, ezért személyesen is ismeri a turisták igényeit.

A Virágos Magyarország zsűrizésében is örömmel vesz részt.

Madár Nóra, irodavezető

2000-ben nyitott Mohácson a Tourinform, amelynek már létrehozásában, beindításában is közreműködött, 2018 óta pedig hatékonyan irányítja az irodai munkát.

Az iroda koordinációs, adminisztrációs feladatait végzi, és kiválóan ismeri a térség turisztikai adottságait. A franciára szakosodott munkatárs mosolygós természetét és francianyelv-tudását a nagy számban betérő franciaajkú turisták mind nagyra értékelik.

A Virágos Magyarország zsűrizésében is örömmel vesz részt.

Ha valahol higgadtságra, precizitásra és szaktudásra van szükség, akkor biztosan lehet rá számítani, hiszen önmagát folyamatosan képző, kiemelkedő szakmai tudású és nagy tapasztalattal rendelkező, a problémák megoldására nyitott, felkészült, empatikus munkatárs.

(X)