Tradíciók és gasztronómia: A lucsengi juhlakoma

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. november 23. 13:11

A Santung tartományban Lucseng városában 250 éve rendeznek úgynevezett „juhlakomákat”. A Csianlong császár uralkodása idejéből származó hagyomány negyven nagyon finom és meglehetősen egyedi ételből áll.

A lakomához kapcsolódó birkaünnep a hagyomány szerint körülbelül ezer éves lehet. Állítólag a kínai császár a mongol nemeseknek és a muszlim vendégeknek kedveskedett vele.

A juhlakoma azt jelenti, hogy az állatok részeit használják az ételek elkészítéséhez különböző módon (főzve, párolva, sütve), változatos fűszerezéssel és különböző ízlések szerint készítik, így mindenki talál kedvére valót.

A birkahús rostos és puha textúrájú, alacsony a zsírtartalma, és tápanyagokban, különböző nyomelemekben meglehetősen gazdag. A pluszban hozzáadott minőségi kínai gyógynövények pedig még lágyabbá, frissé és ízletessé teszik. Elűzik az erős szagát és a zsírosságát.

A juhlakomán nemcsak a minőség, hanem az esztétikum is fontos

Fotó: Silkroadhungary.hu

Az itt készült ételekben minden részét felhasználják a frissen vágott állatoknak. Magát a birkahúst, az agyat, a lábat, a birka vérét, máját, a veséket, tüdőt, a lépet, beleket és a szívet is. De megeszik a bélszínt, a fejet és bordákat is. Gyakran használnak ecetet, cukrot, chilit fűszerezésnek. A kész ételek között pedig olyan finomságokat találunk, mint a rántott birkahús, vegyes birkanyelv, párolt báránytüdő, párolt juhvesék, párolt juhín vagy éppen a rántott bárányagy.

A juhlakomán az ételek minőségén túl nagyon fontos az esztétikum is. Speciális eljárások vannak arra is, hogy hogyan kell elrendezni az ételeket. További érdekesség, hogy a finomságok nevei egyáltalán nem tartalmazzák a juh szót. Az ételek nevei filozófiaiak, elvontak, és kapcsolódnak a kínai kultúra mélyebb tartalmaihoz.

A lucsengi hagyományos juhlakoma tehát tökéletes kombinációja a kulturális elemeknek és a főzési technikáknak. Remek alkalom a kínai tradíciók és a gasztronómia ünneplésére

(X)