Traktorosok locsolkodnak a Matyó Húsvéton

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. március 28. 09:31

Látványos versennyel és traktoros locsolkodással ünneplik április 2-án Mezőkövesden a Matyó Húsvétot a kovácsmesterek, a Hajdú Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban.

Kádár Zoltán, az intézmény vezetője lapunknak elmondta, hogy a városi programsorozathoz kapcsolódva várják a vendégeket az ünnepi találkozóra. Az idei első látványosság a kovácsok találkozója lesz, amelyre tizenöt mester érkezésére számítanak, Orosházától Tokajig. Ők nemcsak megmutatják a tudásukat és meg is méretnek a közönség előtt. Az eseményre mintegy ezer turista várható.

Vizsgafeladatként egyedi kovácsoltvas kilincseket készítenek, amelyeket szakmai zsűri értékel. Ezeket a tárgyakat pedig a múzeum bejárati ajtóira szerelik majd fel. A nap során a kovácsok az odalátogató hölgyeket meg is locsolják. Sőt, egy régi traktorral vontatott pótkocsival a közeli Hadas-városrészbe is elmennek, ahol a munkájukhoz felhasznált edzővízzel öntözik meg a rendezvényeken részt vevő gyengébb nem képviselőit.

Régi idők mezőgazdasági gépei Mezőkövesden

Fotó: Mentusz Károly

A kovácsok parádéja mellett a családoknak, a gyerekeknek arra is lehetőségük lesz, hogy a múzeum ólas-kerti részén különböző állatokat simogassanak. A múzeum melletti játszótéren kézműves termékekből és régiségekből tartanak kiállítást, illetve vásárt.

A Mezőgazdasági Gépmúzeum ezt követően június 23-án részese lesz a 2018-as Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatnak. Este 6 órától éjfél utánig gépbemutatókat tartanak és kiállítást rendeznek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal együttműködve.

Az idei harmadik kiemelt rendezvényüket, a 20. Mezőkövesdi Nemzetközi Gépésztalálkozót szeptember első szombatján tartják. Az eseményre ötezer vendéget várnak, amelyet ipartörténeti előadással kapcsolnak egybe, valamint a matyó főváros utcáin régi muzeális gépekkel vonulnak fel.

Tavaly több mint 14 ezeren látogatták meg a mezőgazdasági gépmúzeumot. Az intézményt az idén is fejlesztik. Egy pályázat keretében a múzeum területén látható ólas-kerti épületegyüttest felújítják, ahol állandó kiállítást rendeznek be, ahol a mezőkövesdi paraszti gazdálkodást mutatják be.

Kapcsolódó cikkek