Trónfosztó Tate Modern – angol attrakciók toplistája

Forrás: MTI

 2019. augusztus 14. 15:04

A Tate Modern múzeum volt a leglátogatottabb ingyenes turistalátványosság Angliában tavaly a Visit England frissen közzétett összesítése szerint. A fizetős látványosságok közül változatlanul a londoni Towert keresték fel a legtöbben.

A brit fővárosban lévő múzeum 5,87 millió látogatót fogadott, a Towerben pedig 2,6 millióan fordultak meg.

A Tate Modern tíz év után fosztotta meg az első helytől a British Museumot, amelyet 5,83 millióan kerestek fel tavaly.

Összességében az angliai nevezetességek látogatottsága két százalékkal növekedett. A legnagyobb mértékben, hat százalékkal a múzeumoké és a galériáké nőtt.

A Tate Modern tíz év után fosztotta meg az első helytől a British Museumot

Fotó: advisor.museumsandheritage.com

A Tate Modernt és a British Múzeumot a londoni National Gallery követte 5,73 millió látogatóval. A negyedik a brit főváros Természettudományi Múzeuma, az ötödik a brightoni móló. A hatodik helyre a Viktória és Albert Múzeum került Londonból, a hetedik a szomszédságában lévő Tudományos Múzeum. A nyolcadik a londoni Somerset House, a kilencedik a National Potrait Gallery, a 10. helyen pedig a British Library áll az ingyenesen látogatható nevezetességek sorában.

A Tate Moderntől a Millennium gyalogos hídon kellemes séta vezet a Temze túlpartján álló Szent Pál-katedrálishoz, a belépődíjas látványosságok 4. helyezettjéhez

Fotó: pixabay

A belépődíjas látványosságok között továbbra is a Tower a legkeresettebb. A második helyre az Upton by Chesterben lévő állatkert került 1,97 millió látogatóval, a harmadik a Kew Gardens botanikus kert Londonban 1,86 millió vendéggel. A negyedik lett a Szent Pál-székesegyház a brit fővárosban, az ötödik pedig a hajókázás a Windermere-tavon. Hatodik a Royal Academy of Arts, a hetedik Stonehenge, a nyolcadik a Westminster-apátság, a kilencedik Bath római fürdője. A 10. a londoni állatkert.

A Visit England több mint 1500 turistalátványosság adatait összesítve tette közzé jelentését. A turizmusért felelős hivatalos brit ügynökség azt is közölte, hogy az év első négy hónapjában a britek rekordszámú, 11,8 millió vendégéjszakát töltöttek Angliában. Ez három százalékos növekedés a 2017-ben mért előző rekordhoz képest.

A turizmus évi 106 milliárd fontot (37 200 milliárd forintot) hoz Angliának.

Egy magyar vonatkozású érdekesség

A Tate Modern jelenlegi időszaki kiállításai között Maurer Dóra Kossuth-díjas grafikus, festő, a magyar új avantgárd jelentős képviselőjének kiállítása is látható, egy teljes évig (2019. augusztus 5. – 2020. július 5.).

Kapcsolódó cikkek

125 éves a Tower Bridge

2019. június 29.