Trump ellenére népszerű Los Angeles és New York

Forrás: turizmus.com

 2018. január 11. 11:00

2017-ben rekordszámú turista látogatott az amerikai nagyvárosokba, pedig az új elnök beiktatásakor még sokan aggódtak, hogy visszaesik az idegenforgalom.

Los Angelesbe tavaly egymillióval több utazó látogatott, mint 2016-ban, a növekedés 2,2 százalék – állapította meg az idegenforgalmi adatokat elemző pennsylvaniai cég, a Tourism Economics. Eric Garcetti polgármester közlése szerint 41,2 millió hazai látogató fordult meg a városban, ami minden idők legmagasabb adata, és 7,1 millió külföldi turista volt.

A legnagyobb növekedést a kínaiak körében lehetett tapasztalni, a számuk egy év alatt 6 százalékot nőtt, és elérte az 1,1 milliót. A kanadaiak száma 5,5 százalékkal gyarapodott, összesen 747 ezer kanadai utas fordult meg Los Angelesben, a dél-koreaiak pedig 315 ezren voltak, és ezzel 6,3 százalékkal nőtt a számuk.

Los Angeles várja a turistákat

Fotó: turizmus.com

A Los Angeles-i turisztikai vezetők 2018-ban a vendégszeretetet akarják hangsúlyozni, és így akarják elérni, hogy a turisták száma 2020-ra meghaladja az 50 milliót.

New Yorkban úgy becsülik, hogy 2017-ben 61,8 millió látogató volt a városban, az előző évi 60,5 millióval szemben. A 2,1 százalékos növekedésben a hazaiak 49,2 millióan reprezentálták magukat, a külföldi turisták száma ugyanakkor valamelyest csökkent, 12,6 millióra. Az eredetileg becsült 300 ezres visszaeséssel szemben azonban a csökkenés mindössze 100 ezer volt.

A New York-i turizmusmarketing hivatal részéről úgy nyilatkoztak, hogy az év végére minden idők legmagasabb látogatói számát érték el, holott az év elején, Donald Trump beiktatása után még aggódtak a külföldiek elmaradása miatt. Mint mondták, bizonyos tekintetben még mindig megvannak a kétségek, de a jó hír az, hogy Kanada igen jól teljesített.

Másrészt viszont a külföldi vendégek jóval jövedelmezőbbek, mint a hazaiak, mert hosszabb időt töltenek a városban, és több pénzt is költenek. Az arányok úgy állíthatók fel, hogy egy külföldi hoz annyi pénzt, mint négy hazai.

Mexikóból például 8,5 százalékkal kevesebben érkeztek 2017-ben, mint egy évvel korábban. A visszaesés várható volt, hiszen a Trump-adminisztráció alatt változott a turizmussal kapcsolatos politika, beleértve például a beutazási tilalmat fél tucat közel-keleti és afrikai országból, a szigorúbb ellenőrzést és a mexikói határra tervezett kerítés hatását.

Bár az intézkedések hozzájárulhattak a biztonság növeléséhez az Egyesült Államokban, de a turizmusból élő gazdasági társaságok tartottak tőle, hogy megsínyli azokat a 250 milliárd dolláros amerikai idegenforgalmi iparág.

Kapcsolódó cikkek