Tulipán mandalák nyílnak a Kincsek Völgyében, húsvéttól indul a virágszüret

Forrás: turizmus.com

 2023. március 22. 10:03

Nem mindennapi látványban gyönyörködhetnek azok, akik áprilisban ellátogatnak a Balaton déli partjához közeli Bálványosra. A Kincsek Völgyében mandala formában pompáznak a tulipánok.

Az április 8-i, húsvéti hétvégén kezdődik meg a hagyományos tulipánszüret a bálványosi Kincsek Völgyében. Onnantól fogva minden egyes áprilisi csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap felkerekedhetünk, hogy élvezzük a Somogyi dombvidék és a színpompás virágok hangulatát – olvasható a likeBalaton oldalán.

A hely egyik érdekessége, hogy a tulipánok szabályos körök, ívek, és mértani alakzatok mentén virágoznak az ágyásokban.

A különböző színű és fajtájú tulipánok a levegőből tekintve szakrális geometriai formákat alkotnak. Ezek a mandalák, melyek között sétálva szedhetjük le a színpompás növényeket.

A tulipánok mandala formában pompáznak a Kincsek Völgyében

Fotó: Kincsek Völgye

 

Az évek során négy mandalát alakítottak ki, ezek közül három tele van tulipánnal, a negyedik pedig egy kisebb növénylabirintus. Idén magyarázó táblákat is kihelyeztek a mandalák jelentéséről – mesélte Timár Zsuzsanna, a Kincsek Völgye megálmodója, és háziasszonya a lapnak. Hozzátette, hogy a több tízezer tulipánhagymát kézzel ültették el, mivel az ágyások formája miatt nem lehet gépesíteni az ültetést. A virágok kora áprilistól május közepéig nyílnak.

Tulipánszüret idején érdemes kiülni a padokra és körbenézni. 2015-ben egy félkész épület állt a területen, amelyet eredetileg vadászháznak szántak. A tulajdonosok most azon dolgoznak, hogy az építményben egy kényelmes, tágas belső teret alakítsanak ki. Csak természetes anyagokkal dolgoznak, például vályogvakolatot kap az épület, a padló deszkái és a bútorok lábon száradt fából készültek, mert nem akartak élő fákat kivágni.  A multifunkciós térben kandalló és növényszárító is helyet kap, és jógaórákat is lehet majd itt tartani. A teázóban pedig a látogatók házi készítésű süteményt is kóstolhatnak. Mindenki maga dönti el, hogy a fogyasztás után miként támogatja a Kincsek Völgye alapítványát, idén a tulipánszüret során belépő gyanánt ugyancsak támogatójegyet szednek.