Tulipánséták indulnak a Nemzeti Botanikus Kertben hétvégente

Forrás: turizmus.com

 2024. április 05. 14:19

Április 6-án tulipántörténeti séták indulnak a vácrátótit Nemzeti Botanikus Kertben. Már húsvétkor is kinyíltak a tulipánok, de hétről hétre egyre többel találkozhatnak a látogatók az arborétumban.

Összesen 420 dézsába ültettek hagymákat a vácrátóti botanikus kertben, melyek az üvegházak, a bejárat és a Kúria környékét díszítik. A szabadföldbe ültetett tulipánok is már bimbóban vannak, a Kúria két oldalán található ágyásokban pedig már virítanak a látogatókra a virágok.

Április 6-ától kezdve a Nemzeti Botanikus Kert elindítja TulipánMánia Élménysétáit, ahol a virágokkal kapcsolatos bűnügyek mellett kertészeti kulisszatitkokra is fény derül.

Már nyílnak a liliomvirágú tulipánok a Kúriánál Vácrátóton

Fotó: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót / Facebook

 

„Ki ne ismerné és szeretné a tulipánokat? De tudjuk-e honnan származnak, és milyen utat futottak be az elmúlt századokban? Ki volt Clusius, és milyen bűnügybe keveredett? Mi a tulipánőrület, és miért ették meg a hollandok a vagyonokat érő tulipánhagymákat? A tulipánok a mesékbe és a művészetbe is bevonultak. A tulipánvirágzás idején vezetett sétánk a tulipán parádés, izgalmas kultúrtörténetén át azt is szemlélteti, hogy néhány vadon élő faj milyen átalakuláson mehet át az ember nemesítő tevékenysége révén" – írják a tulipántörténeti élménysétáról weboldalukon.

A sétákat három áprilisi hétvégén át (6-7., 13-14., 20-21.) rendezik meg. A 2-2,5 órás séták 15 órakor kezdődnek a Berkenye-ház elől, Lunk Gergely főkertész vezetésével. A részvételi díj 5000 forint/fő, a jegyek csak elővételben, limitált számban kaphatóak.