Tunézia a Zsidó Kulturális Fesztiválon

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 28. 16:39

Tunézia egy egészen különleges oldaláról mutatkozik be a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében. A Bálint Házban rendezett „Dzserba – zsidó közösség az arab világ szívében” című fotókiállításon a sziget különleges vallási és kulturális életébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők.

Tunéziáról a magyaroknak elsősorban a mesés tengerpart, az állandó napsütés, az egzotikus ételek és a pihentető nyaralás jut eszébe, pedig az ország gazdag kultúrája önmagában is komoly vonzerőt jelent. A Budapesttől mindössze közel két órás repülőútra fekvő Tunézia múltjában és jelenében három kontinens kultúrája ötvöződik. E gazdag örökségből igyekszik – a szó szoros és átvitt értelmében is – ízelítőt adni ez a fotókiállítás, amelyet a VI. kerületi Bálint Ház lát vendégül augusztus 27-étől egy hónapig.

A kiállítás fókuszában a Mediterráneum nyugati partvidékén található Dzserba szigetének kulturális-vallási élete áll. Hortolányi Anikó és Falus Tamás fotóművészek a szigeten élő zsidó közösség különleges világát örökítették meg és erre a közeli, a magyarok által mégis kevésbé ismert szigetre kalauzol el bennünket Csermák Zoltán Csodálatos idegen című dokumentumfilmje is.

A megnyitón Kardos Dániel gitárkísérete mellett Magyar Bori énekelt

Fotó: Tunézai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal

Dzserba szigete nemcsak repülővel érhető el, hiszen délről egy hosszú híd köti össze a szárazfölddel. A sziget fő kulturális-vallási eseménye minden év májusában az El Ghriba zsinagógában tartott zarándoklat, amelyre több ezren látogatnak el, hívők és turisták egyaránt. A hét világörökségi helyszínnel is büszkélkedő Tunézia rendkívül gazdag vallási örökségére, az évszázados mecsetekre, templomokra és zsinagógákra hivatkozva kezdeményezte az El Ghriba zarándoklat felvételét is az UNESCO világörökségi listájára.

A kulturális örökségek mellett a sziget kellemes hőmérséklete, tiszta, meleg tengere, homokos tengerpartjai és világszínvonalú szállodái májustól októberig vonzzák a turistákat. A fotókiállítás ünnepélyes megnyitóján Heisler András, a Mazsihisz elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Kardos Dániel gitárkísérete mellett Magyar Bori énekelt. A különleges délután zárásaként a vendégek az ország jellegzetesen mediterrán, mégis összetéveszthetetlenül tunéziai ízeit kóstolhatták meg.

A program a Tunézia Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal támogatásával valósul meg, így a belépés mindenki számára ingyenes.

Kapcsolódó cikkek

Jön föl Tunézia

2017. december 30.