Tunézia nem csak a filmekben csábító

Szerző: Támogatott tartalom

Forrás: turizmus.com

 2024. április 24. 17:30

Egy gyönyörű, autentikus ország, ahol egyszerre csodálhatjuk az évszázados történelmi emlékeket és világhírű filmek káprázatos helyszíneit, miközben az igéző tenger és a pazar nyaraló központok kényeztetnek.

Ha mint oly sokan, Sousse-ban kezdjük tunéziai utazásunkat, egy igazi nyaralóhely fogad minket, telis-tele gyönyörű szállodákkal. De itt nem csak a tengerpart elragadó, érdemes felfedezni a belvárost is: alighogy belépünk a medina ódon falai közé, egy egzotikus világba csöppenünk.

 

Mecset, erdő, mozaik

A régi városrészt elhagyva egy nagy térre érünk: itt áll Sousse nagymecsete. A megszokott magas minaret hiányzik, a hívőket a szomszédos erőd magas tornyából hívták az imához. Ez a középkori erődítmény a Ribat, amelyet eredetileg a 8. században építettek, és azóta többször is átépítették. A Régészeti Múzeum mozaikjai különleges környezetben, a város 11–14. században épült erődjében kapott helyet. A római korból származó és igazán jó állapotban megmaradt mozaikok látványosan mutatják be a római életet.

 

Graffiti-projekt és Aladdin kávéja

Kihagyhatatlan látnivaló Djerba szigete, amely tavaly felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Már az ókorban is lakták, majd a föníciaiak mellett a rómaiak is jelen voltak itt. Manapság a Djerbahood, egy különleges, modern nemzetközi művészeti projekt az egyik vonzereje, amely 2014-ben kezdődött. Az elképzelés abból indult ki, hogy színes és kreatív módokon alakítsák át műalkotásokká a sziget falvainak hagyományos épületeit úgy, hogy a sima, fehér falakra színes képeket festenek. Ha itt járunk, Aladdin pici kávézóját semmiképpen ne hagyjuk ki!

 

Barlangtúra a Tatuin bolygón

Következő állomásunk Matmata, ahol a Csillagok háborúja grandiózus filmeposz egyes jeleneteit forgatták. George Lucas egy közeli tunéziai városról, Tataouine-ról nevezte el a bolygót, ahol a történet szerint Luke Skywalker felnőtt. Tamarzet berber falu ősi hangulatú barlanglakásaiban a mai napig is élnek helybéliek.

 

A cikk a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal támogatásával jött létre, és eredetileg a Világjáró Utazási Magazin oldalán jelent meg. (X)