Tüntetők vörös port szórtak az Egyesült Államok alkotmányát tartalmazó tárolóra

Forrás: MTI

 2024. február 15. 09:21

Vörös port szórtak az Egyesült Államok alkotmányát tartalmazó tárlóra klímaaktivisták szerdán Washingtonban a szövetségi levéltár kupolacsarnokában.

Az első beszámolók szerint az Egyesült Államok jogrendjének 1787-ben elfogadott legfontosabb dokumentuma nem sérült meg, csupán az üveggel fedett tárolót szennyezte be a vörös anyag.

A nemzeti levéltár (National Archives) vezetője, hivatalos pozíciója szerint az Egyesült Államok levéltárosa, közleményben ítélte el a rongálást. Colleen Shogan hangsúlyozta, hogy a levéltár kupolacsarnoka az ország alapító dokumentumainak "szentélye". Hozzátette, hogy egy ilyen vandál cselekedetet nagyon komolyan kell venni, és azt szorgalmazta, hogy az elkövetőket a törvény teljes szigorával büntessék meg.

Az alkotmány az Egyesült Államok jogrendjének legfontosabb dokumentuma

Fotó: US National Archives

 

A médiabeszámolók szerint egy klímaaktivista csoport tagjairól van szó, szervezetük legfőbb követelése, hogy az amerikai elnök hirdessen ki tényleges klímavészhelyzetet, hozzá kapcsolódó intézkedésekkel.

Nem ez az első alkalom, hogy aktivisták ily módon szeretnék felhívni egy-egy problémára a figyelmet: idén már megdobálták levessel a Mona Lisát, illetve állatvédő tüntetők festéket öntöttek a római Popolo tér szökőkútjára.