Túrák hasonmás városokba

Forrás: turizmus.com

 2018. október 27. 17:55

Mi vonzza vajon az embereket olyan városokba, amelyek az eredetieknek csak másolatai? Főleg az ázsiaiak szeretik lemásolni az eredetit, és az amerikaiakra is jellemző néhány európai dolog honosítása.

Létezik például egy Parthenon Nashville-ben, szabadságszobor Tokióban és Colosseum Macaón. Sőt, legalább tíz helyen felépítették már a Taj Mahal mását. A hasonló látványosságok közül szemezgetett a vagabond.se turisztikai online újság.

A Santorini Park Cha-Am Thaiföldön található, ahol megvannak a  tipikus, kék-fehérre festett házak, a macskaköves utcák, a virágzó leanderek és bougainvilleák. Igaz, nincsenek strandok, és gyönyörű kilátás a Földközi-tengerre. Ehelyett a parkot autópályák és parkolók veszik körül. A hangulatos tavernák és olajfaligetek helyett egy vízi park, tematikus éttermek és körhinta található itt, ennek ellenére nagyon népszerű a kirándulóhely.

Kínában el lehet látogatni Firenzébe, ami Velencére is emlékeztet. Gondolák, olasz butikok – kicsit Bergamo ez, de lehet, hogy Toszkána, és a Rialto-híd mása sem hiányzik. Velence másik kópiája Dalian kínai városban található, amely öt kilométer hosszú csatornahálózattal büszkélkedik. Tiangducheng Sanghaj déli részén található, 2007-ben kezdték itt építeni Párizs  mását. Díszes lakóházak, szökőkút, mini Versailles kastély és saját Eiffel-torony - igaz, egyharmad olyan magas, mint az igazi.

Holland városka Japánban

Fotó: turizmus.com

Létezik olyan francia hegyi falu is, amelyet dzsungel veszi körül. A vietnami Ba Na Hills nevű település 1400 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, építése 2015-ben fejeződött be. Magasodik itt gótikus katedrális, illatozik levendulamező, de nem hiányoznak a rusztikus spalettás házak, no meg egy hegyi és hullámvasút sem.

Kína élen jár be az európai városok klónozásában. Sanghajtól két mérföldre fekszik az a város, aminek a svéd Sigtuna volt a modellje. A svéd kisváros báját a vörös-fehér faházak képviselik, amelyeket az édes-sós vizű Mälaren mesterséges változata vesz körül.  A 2000-es évek elején összesen hat európai város mása új épült meg Sanghaj külső kerületeiben, a svéd mellett például német, angol és holland is.

Japán sem marad le: a Huis Ten Bosch vidámparkban egy holland kisvárost építettek fel, amely valójában jókora szórakoztató park, rengeteg látnivalóval.