Túrázás és csúcsélmények a hegyek közt Alsó-Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 25. 11:32

Combos túrák, rusztikus hütték, lélegzetelállító panoráma! Alsó-Ausztria csodálatos hegy- és dombvidékei tökéletes helyszínek egy felejthetetlen csúcshódításhoz, ahol néhány napra kikapcsolódhatunk és megfeledkezhetünk a hétköznapok rohanásáról.

Csak ott jártál igazán, ahol gyalog jártál, írta a természetbarát Johann Wolfgang von Goethe útinaplójában. A túrázás olyan, mint a meditáció, ahol egyik lábadat a másik elé teszed, ahogy a modern mindfulness-kutatás is tudja. Ain't no mountain high enough, énekelte a soul legenda, Diana Ross. Igaza van mindegyiknek.

Mert amikor a hétköznapok a völgyben robognak, néha jó, ha az életet egy magasabb szintről szemléljük. Fenséges hegyek és bájos völgyek. Zord sziklafalak és szelíd dombok. Felmenni és leereszkedni. A sportos hegyimádók, a kényelmes túrázók és a csúcstámadók, akik szeretnek korán kelni, hogy a reggeli kávéjuk mellett élvezzék a napfelkeltét a hegyen – Alsó-Ausztriában mindannyian megtalálják a számításukat.

Az alpesi gyógynövények fűszeres illata az orrodban, a tehénkolompok hangja a távolból, mindez kikapcsolódás a kék ég alatt a testnek és a léleknek egyaránt. Ilyen egy rövid nyaralás a hegyekben Ausztria legnagyobb tartományában.

Fenséges hegyek és bájos völgyek, zord sziklafalak és szelíd dombok

Fotó: © Niederösterreich Werbung/ Andreas Jakwerth

Reichenau an der Rax: hüttekaland a fennsíkon

A közeli Bécsből 1926 óta a kirándulók és a nyári látogatók kényelmesen kabinos felvonóval juthatnak fel a Rax mintegy 1600 méter magasan fekvő karsztfennsíkjára. A Rax-felvonó Ausztria első kötélpályás felvonója. Ma Reichenau an der Rax egykori magaslati gyógyüdülőből mindössze 8 perc alatt lehet feljutni a hegyre. A csúcsra felérve csodálatos panoráma vár a Bécsi Alpok vonulataira. Az illatos hegyi törpefenyőmezők közepette pedig számos lehetőség adott frissülni, mert Alsó-Ausztria második legmagasabb hegyén a hütték sűrűsége lenyűgöző.

A Rax-fennsíkot átszelő kétnapos túra során mindenképpen érdemes megállni egy-egy hütténél, mint például a majdnem 130 éves Ottohausban, ahol már Sigmund Freud is élvezte a lenyűgöző „sziklakapu” kilátását nyári reichenaui tartózkodásai során. Ebéd után – bennfentes tipp: a favágó sültje (Holzfällerbraten) legendásan finom – érdemes ellátogatni az Ottohaus alatti 4000 négyzetméteres alpesi kertbe, hogy megcsodálhassuk a harangvirágokat, az enciánokat és az európai zergeboglárokat.

 

Ötscher és Gemeindealpe: zord szurdokok, vad vizek

Az Ötscherbach és az Erlauf folyók vad vizei évezredek alatt formálták a kőzeteket, ahol utat vájva egy ősi sziklás tájat alakítottak ki a csaknem 1900 méter magas Ötscher lábánál: az Ötschergräbent.

Az Ötscher-Tormäuer Natúrparkban a lenyűgöző szurdokrendszert képzett természetjárókkal együtt fedezhetjük fel, például egy kora reggeli túrán Heribert Pfefferrel, helyi favágó, vadász és túravezető kalauzolásával. Miközben a köd utolsó foszlányai még felszállóban vannak, a madarak reggeli koncertjükre hangolódnak, a felkelő nap lágy vörös és narancssárga tónusokban fürdeti a sziklafalakat.

Az impozáns Mira-vízesésnél a víz a mélybe zúdul – varázslatos pillanat, amiért érdemes volt korán kelni. Az Ötscher szomszédos hegyén, a Gemeindealpén a kirándulni vágyók egy csodálatos körútvonalat találnak, amely az Erlaufsee tótól az impozáns hegycsúcskeresztig és onnan vissza Mitterbachba vezet. A bátrabbak hegyi rolleren száguldanak le a 4,5 kilométeres kavicsos úton vissza a völgybe. Azok, akik inkább lemondanak az adrenalinlöketről, idilli utazást tehetnek a Mariazellerbahnon, Ausztria leghosszabb keskeny nyomtávú vasútján, amely a tartományi fővárosból, St. Pöltenből a festői Pielachtal-völgyön és az Ötscher-Tormäuer Natúrparkon keresztül a Mariazellerland régiójába vezet.

Az alpesi táj elengedhetetlen „kelléke” a hütte

Fotó: © NÖW/Robert Herbst

Túrák kicsiknek és nagyoknak a Wechselland vidékén

A Wechselland vidéke mindössze egy órányira van Bécstől, mégis távol a város zajától és nyüzsgésétől, így tökéletes úti cél ahhoz, hogy rövid időre elfelejtsük a hétköznapokat. A jó megközelíthetőség és a könnyű túraútvonalak ideális célponttá teszik a régiót az egész család számára - például túrázhatunk egy ún. Schwaigenhez is, itt így hívják az alpesi legelőket és az azokhoz tartozó hüttéket.

Jó két órát vesz igénybe a túra a rusztikus Herrgottschnitzerhüttéhez, amely mintegy 1300 méter magasan fekszik a Kampsteinon. Az éhes kirándulók számára Maria, a hütte háziasszonya kiadós finomságokat készít, tepertős gombócot (Grammelknödel) és buktát vaníliamártással (Buchteln).

Ha itt éjszakáznánk, akkor Maria egyik hangulatos vendégszobájában szállhatunk meg, és kockás ágyneműben élvezhetjük a hegyvilág páratlan csendjét. Tipp a forró nyári napokra a Kirchberg am Wechselben található Herrmannshöhle-cseppkőbarlang. Itt egész évben kellemesen hűvös van, de a frissítő menedéket a barlang repülő lakói is élvezik: Alsó-Ausztria legnagyobb több emeleten átívelő 4 kilométer hosszú cseppkőbarlangjában nem kevesebb mint 8 különböző denevérfaj él. Állati lesz a St. Corona am Wechsel hangyaösvénye (Amaisenpfad) is, mely egy tematikus túraútvonal, ahol 15 állomáson játékosan tanulhatják meg a gyerekek, hogy mitől olyan értékesek ezek az apró erdei lakók a természet számára.

 

Ybbstal: túrázás őserdőben, csillagnézés és látogatás az üvöltő bikánál

A túrázók sűrű bükkerdőkön keresztül haladnak a Dürrenstein vadonban. Az Alsó-Ausztria nyugati részén található védett terület az Alpok nyúlványainak legnagyobb őserdőmaradványát őrzi, mely egyben kutatóállomás, információs központ és természetközeli pihenőhely is. A kiterjedt erdőterület számos növény- és állatfajnak ad otthont, és 2017-ben az UNESCO a természeti világörökség részévé nyilvánította. Ha egy kis szerencsénk van, közelről figyelhetünk meg zergéket, gímszarvasokat, alpesi gőtéket vagy egy ritka fehérhátú harkályt.

A smaragdzöld Lunzi-tótól a Dürrnsteinra való feljutáshoz jó kondícióra és túrázásra alkalmas cipőre van szükség. De megéri a fáradságot: Az ösvény az impozáns Ludwig-vízesés mellett vezet el, amelynek vize nagy robajjal 60 métert a zúdul a mélybe, de elhaladunk az „Üvöltő Bika” mellett is, ahol egy földalatti vízesés morajlik, valamint érintjük a „Nagy Hólyuk”-nak nevezett, víznyelőt is. Az 1878 méter magas Dürnstein csúcsán található művészi Töpperkreuz-kereszt tökéletes háttér egy szelfihez. Szállástipp romantikusoknak: Az Ybbstalerhütte feletti égbolton, úgymond az őserdő közepén, éjszaka csillagok ezrei pislákolnak, mert a vadregényes terület Ausztria egyik legkevésbé fényszmoggal szennyezett régiója.

A Skywalk a Hohe Wandon 8 méterrel a sziklák széle fölött húzódik

Fotó: © Wiener Alpen/Franz Zwickl

Schneeberg és a Hohe Wand: Skywalk, lámák, szalamander

Jó felszereléssel, megfelelő kondícióval és elegendő idővel gyalogosan is megmászhatja a Schneeberget, de nem muszáj. Puchberg am Schneebergből 1897 óta fogaskerekű vasút jár fel Alsó-Ausztria legmagasabb hegyére. A Salamander, ahogy a Schneebergbahn vonatot a jellegzetes zöld és sárga jelzései miatt nevezik, körülbelül 40 perc alatt éri el az 1800 méter magasan fekvő Hochschneeberg hegyi vasútállomást. Mindenképpen érdemes kiszállni a Baumgartner megállónál, hogy megkóstolhassuk a csodálatosan könnyed Schneeberg-buktát. Az Erzsébet-kápolnától, közvetlenül a hegyi állomás mellett páratlan panoráma nyílik a környező hegyekre. A közeli natúrparkban a Hohe Wand karsztos fennsíkján mindenki megtalálja boldogságát: A kis kirándulók a kalandos játszótéren tombolhatnak, vagy az állatsimogatóban új barátokra lelhetnek. Különösen népszerűek a barátságos lámákkal való túrák. Akiknek nincs tériszonya, az a Skywalkra merészkedhetnek, amely 8 méterrel a sziklák széle fölött húzódik – lélegzetelállító 150 méterrel a föld felett. A 18 méter magas kilátótoronyból tiszta időben egészen a Fertőtóig is ellátni.

További infók ITT találhatók.