Túrázz, és élvezd a tengert! – Indián nyár a Liburnia Riviérán

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 19. 16:15

Szeptemberben még elég meleg az Adriai-tenger a fürdéshez, de ilyenkor már a hegyek is túrázásra csábítanak. Ha a Liburnia Riviérát vesszük célba, nem kell választani: itt mindent megtalálunk az aktív kikapcsolódáshoz és a tengerparti lazuláshoz.

A Kvarner-öböl és az Učka-hegység között húzódó üdülőparadicsomot autóval néhány óra alatt elérjük Magyarországról. Szigorúan véve a Volosko, Opatija, Ičići, Ika, Lovran, Medveja és Mošćenička Draga kivárosok alkotják a Liburnia Riviérát, de a 19. század végétől a nyaralóvendégek a különleges növényvilággal és mikroklímával rendelkező Učka lejtőit is felfedezték, és hegyi sétákkal, kirándulásokkal egészítették ki a tengerparti pihenést.

Hegyi barangolások gyalog és két keréken

Manapság egyre többen szeretnék aktívan élvezni a nyaralást, és időt szánnak a testmozgásra, sportolásra, amihez a közeli Učka Natúrpark rengeteg lehetőséget kínál. A környéket behálózzák a tengerpartot és a Kvarner legmagasabb hegycsúcsait összekötő túraútvonalak, amelyek a természet és a helyi történelem titkaiba egyaránt beavatnak. Különleges attrakció a Mošćenička Dragában található Trebišća-Perun mitológiai tanösvény, amely a régi szláv mitológiában nagy jelentőségű helyszíneken vezeti végig a látogatókat. A sziklamászómászó-paradicsomként is világhírű Vela draga kanyon mészkőtornyai még a tapasztalt mászóknak is kihívást jelentenek, akinek azonban sikerül feljutni a tetőre, annak lélegzetelállító kilátás a jutalma. A szurdokot felülről, a Vela draga turistaúton is bejárhatjuk, a lenyűgöző panorámának köszönhetően ezt az ösvényt a környék egyik legszebb útvonalának tartják.

Az Učka Natúrpark jelképe, a Vojak torony

Fotó: Vladimir Franolić

A sokféle aktivitás között lovaglásra, barlangászatra és hegyi bringázásra is van lehetőség. A mountain bike-osok nyolc, különböző nehézségű hegyi kerékpárúton összesen 180 kilométer hosszan tekerhetnek – az ösvények egyes szakaszairól egyedülálló kilátás nyílik a Fiumei-öbölre, a szigetekre és a partmenti városokra. Akinek pedig ennél is nagyobb adrenalinlöketre van szüksége, az az Učka legmagasabb csúcsáról, a Vojakról elrugaszkodva kipróbálhatja a siklóernyőzést és a sárkányrepülést, és közben gyönyörködhet az egész Kvarner-öbölre és az Isztriai-félszigetre nyíló panorámában.

Pazar kilátás egy madárfészekből

Az Učka Natúrpark legújabb attrakciója az idén nyáron átadott hegyi menedékhely és madármegfigyelő-központ a Kremenjak-hegy festői, füves gerincén. A különleges létesítmény egy madárfészekre hasonlít, amelynek belsejében megrepedt tojáshéjat idéző menedékházat alakítottak ki. A mintegy 12 négyzetméteres, négy-hat ágyas „tojás” biztonságos védelmet nyújt az eső és a szél ellen. Épületként a fenntarthatóság elveit követi, energiafüggetlen, és minden elemével a helyi természeti értékekre és a klímavédelemre reflektál.

A madárfészket formázó hegyi menedékhely és madármegfigyelő-központ

Fotó: Marin Aničić/PodUčkun.net

A projekt nem véletlenül kapta a „feltört tojás a fészekben” elnevezést, az Učka Natúrpark ugyanis hagyományos madármegfigyelőhely. A területen több mint 170 fészkelő és vonuló madárfaj él, az új hegyi menedékház pedig számos vándormadárfaj repülési útvonalán épült, így elsődleges rendeltetése mellett madármegfigyelésre is kiváló. A külső, fészket formázó rész és az épület között lépcső vezet az ágak által némiképp rejtett tetőteraszra, ahonnan az Učkára, a Kvarner-öbölre, Cres és Lošinj szigetekre, valamint az Isztriai-félszigetre nyílik pazar kilátás.

Indián nyár a tengerparton

Aki a nyugalmas pihenést kedveli, az különösen élvezni fogja, hogy ősszel már csendesebb a tengerpart, nincs hőség, de még mindig kellemes a víz és a levegő. A kedvező mikroklímát, a tengeri levegő jótékony hatását – akár nordic walking botot ragadva – az Adria legszebb tengerparti sétányán, a tíz kilométer hosszú Lungomarén is átélhetjük. A Voloskótól Lovranig húzódó sétányt még az Osztrák–Magyar Monarchia idején alakították ki orvosok bevonásával, így vonalvezetése hozzájárul a különböző gyulladásos panaszok enyhítéséhez és a légúti betegségek gyógyulásához.

Az aktív pihenést kedvelőket is várja a Liburnia Riviéra

Fotó: Petar Kurschner

A szörfözés sem kizárólag nyári sport, a vérbeli széllovasoknak Voloskónál ősszel is érdemes deszkára szállni: a hegyek felől érkező északi szél, a tramontana, amely az év több mint kétszáz napján fúj az Adrián, ilyenkor is kiváló lehetőséget kínál a vízi sportokra, a hagyományos szörfözésre, a kite surfingre vagy a wing surfingre.

Minden ízében egészség

A Liburnia Riviérán a szállodák hagyományosan nagy hangsúlyt helyeznek a gyógy- és wellness-szolgáltatásokra. A Liburnia Hotels & Villas szállodavállalathoz tartozó Active Healthy Hotel Istra az egyik legjobb választás azoknak, akik az egészséges pihenést az aktív kikapcsolódással szeretnék kombinálni.

A szállodák hagyományosan nagy hangsúlyt helyeznek a gyógy- és wellness-szolgáltatásokra

Fotó: Hotel Istra

A saját tengerparti stranddal és fűtött tengervizes medencével rendelkező szálloda fekvése, fitnesz- és wellness-lehetőségei mind a kikapcsolódást és a regenerációt szolgálják: a vendégeket edzőeszközökkel felszerelt szobák, animált programok – többek között jóga és fit pilates – várják, de a hotelben orvosi konzultációra is van lehetőség. A gasztronómiai kínálat is az egészségre fókuszál: többek között méregtelenítő reggeli, az anyagcserét és a tápanyagok felszívódását segítő vacsoramenü vagy az Učka lejtőiről származó gyógynövényekből készült teák és egyéb helyi, mediterrán alapanyagok segítik a vendégek gyógyulását.

(X)