Túrázzon és szórakozzon a legrégebbi francia borúton!

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. július 25. 10:02

Áprilistól október végéig csaknem száz különböző programot szerveznek a legrégebbi francia borúton, Elzászban. Munkatársunk megnézte, mit lehet ott a borok kóstolgatása mellett csinálni.

Az 1953-ban létrehozott, 170 kilométer hosszú és 73 települést érintő borút az elmúlt csaknem 70 évben mit sem veszített népszerűségéből. Kedvelt kirándulóhely, amelyet a külföldiek is előszeretettel keresnek fel.

Annak idején a megálmodói arra törekedtek, hogy az Elzász értékeit minél jobban megismertessék a nagyközönséggel. Így a borvidékből tudatos munkával sikeres turisztikai terméket teremtettek: az érdeklődők nemcsak nemes nedűket kóstolhatnak, hanem felfedezhetik a vidék kulturális és épített örökségét, történelmi hagyományait és gasztronómiai kínálatát. Emellett részesei lehetnek különböző színes programoknak, családbarát eseményeknek.

Szőlősorok a házak mögötti domboldalon Riquewihrben

Fotó: Mentusz Károly

Az Elzászi borúthoz tartozó településeken mindenhol információs táblák jelzik a turisták számára a fontosabb látnivalókat, tudnivalókat. Kihelyezett térképek is segítik az adott faluban, városban a vendégek eligazodását. Könnyen lehet szállást találni, ráadásul az elzásziak kifejezetten jó vendéglátók, miként e sorok írója is megtapasztalhatta.

 

Fehérborok és hagyományőrző programok

Ez a vidék főleg a fehérborok franciaországi termőhelye, ahol az egyetlen vörös fajta a pinot noir. Vonzó program, hogy évente Rando Bacchus elnevezéssel tematikus kirándulásokat szerveznek a nagyobb elzászi pincék útvonalán, azért, hogy az érdeklődők közös borkóstolással egybekötve fedezhessék fel a településeket, amelyek gondosan őrzik és ápolják hagyományaikat, sőt ezekre építik programjaikat is.

A borút mentén évről évre borünnepek sorozatára invitálják a vendégeket. Ezeket április végén kezdik el mulatsággal és néptáncos bemutatókkal egybekötve. Az ide látogatók természetesen nem hagyhatják ki a nevezetes elzászi ételek megkóstolását sem, amilyen például a mézeskalácsos gyümölcskenyér, a kuglóf vagy a speciális hagymás lepény.

Meseházak és virágok Colmarban

Fotó: Mentusz Károly

A szőlőbirtokok, pincészetek folyamatosa fejlesztése mellett a turisztikai infrastruktúrában is jelentős az előrelépés. Az aktív turizmus iránti megnövekedett érdeklődésre építve túra- és kerékpárútvonalakat alakítottak ki, az egyre nagyobb számban érkező bringázókat kerékpárkölcsönző- és szervizhálózattal támogatják.

 

Mesebeli települések

Az Elzászi borút fővárosa, Colmar különleges hangulatú település. Szűk utcái, színes fagerendás házai, festett erkélyei, spalettás ablakai, régi cégérei, a mindent elborító virágok és dekorációk szinte mesebelivé varázsolják a várost. Itt a kultúra iránt érdeklődőknek elsősorban gyalogos sétákat, a Kis Velence negyed, valamint az Unterlinden Múzeum megtekintését ajánlják. Mulhaues városában a Nemzeti Autómúzeum, valamint az állat- és növénykert kínál látnivalót.

Nevezetes hely Kaysersberg is, amely a legjobb bortermelő területek egyike. Érdekesség, hogy az első nemes italok a 16. században Magyarországról kerültek a községbe. Az itt termelt borok egy része ma is a tokaji fajtához kötődik.

Colmar óvárosának egyik hangulatos tere

Fotó: Mentusz Károly

Sélestatban minden év márciusában – a tavaszt köszöntve – tartják Kelet-Franciaország legnagyobb virágkarneválját. A zöld minden színében pompázó szőlőültetvények községe Riquewihr, amelyet a legszebb franciaországi falvak között tartanak számon. Equisheimben idén is december utolsó hetében rendezik meg az elzászi gombafesztivált. A borút legészakibb állomása Obernai, amely Elzász védőszentjének, Szent Ottíliának a szülőhelye.

Kapcsolódó cikkek

Elzász közeledik

2010. november 24.