Türelemre inti a fürdőket a Magyar Fürdőszövetség

Forrás: turizmus.com

 2020. május 03. 21:10

A kormányzati részletszabályozás ismerete nélkül egyelőre nem nyithatók meg felelősen a fürdők a Magyar Fürdőszövetség szerint.

A Kormány 168/2020. (IV.30.) Korm. rendelete a koronavírus-fertőzéssel szembeni védelmi intézkedések enyhítése keretében úgy rendelkezik, hogy a strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható.

A köznyelvben bármilyen egyértelműnek is tűnik az a megfogalmazás, hogy a strandok, szabadtéri fürdőhelyek kinyithatnak, jogilag és szakmailag többféleképpen lehet értelmezni azt – tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Fürdőszövetség. Az érdekképviselet arra kérte a hazai fürdőket, hogy egyelőre higgadtan értelmezzék a kormányrendeletet, továbbá lehetőleg várják meg a kormányzati részletszabályokat (pl. medence- és szolgáltatástípusok, higiénia, befogadható létszámok). Ezek ismerete nélkül felelősen nem nyitható meg fürdőlétesítmény a vendégek előtt – hangsúlyozza a Magyar Fürdőszövetség lapunknak megküldött közleményében.

A szövetség már kezdeményezte a Nemzeti Népegészségügyi Központnál és az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a megjelent rendelet pontosítását, a nyitás feltételeire vonatkozó részletszabályok gyors közzétételét.

A Magyar Fürdőszövetség már kezdeményezte a nyitás feltételeire vonatkozó részletszabályok gyors közzétételét

Fotó: 123rf

A fürdővendégektől tisztelettel kérnek még néhány nap türelmet, és biztosítják őket, hogy ki fognak nyitni a fürdők, lehet majd biztonságosan fürdőzni, strandolni, de addig még sok fontos kérdés vár tisztázásra.

A legtöbb fürdő eleve úgy tervezte a tavaszi felkészülési és karbantartási munkálatait, hogy május végén, pünkösdkor fog majd újranyitni. A fürdők szinte mindegyike kényszerű üzemszünetet tart, a biztonságos és felelősségteljes működéshez jellemzően két-három hétre is szükség van.

Mivel a jelenleg belátható időszakban még nem várható tipikus strandidő, a strandok tömeges nyitásának kérdése még pár napig biztosan nem is lesz aktuális – írták, kitérve arra is, hogy hogy a vendégek a hazai fürdővárosok egyikében töltött pihenésükkel nagyon sokat segíthetnek majd a 18 ezer munkahelyet biztosító magyar fürdőszektor talpra állásában.