Turistabarát intézkedés Párizsban

Forrás: MTI

 2018. október 26. 10:57

Végleg kitiltották a járműveket a párizsi alsó rakpartokról, miután a közigazgatási bíróság elutasította a döntés ellen benyújtott kereseteket.

A francia főváros önkormányzata egy februári meglepetésszerű bejelentést követően március 6-i rendeletében egyik napról a másikra kitiltotta a gépjárműforgalmat a Szajna jobb parti szakaszán, ahol azóta párizsiak és turisták sétálhatnak, biciklizhetnek vagy rollerezhetnek. Az önkormányzat adatai szerint március óta másfél millióan jártak gyalog,  sportoltak, vagy csak egyszerűen levegőztek a rakparton.

A 3,3 kilométeres útszakasz lezárása Párizs kellős közepén a járműhasználat visszaszorítását zászlajára tűző Anne Hidalgo szocialista főpolgármester egyik legemblematikusabb és legvitatottabb döntése, amely ellen kilenc helyről nyújtottak be keresetet, köztük Valéria Pécresse, a Párizs környéki Ile-de-France régió jobboldali elnöke, valamint helyiek, kerekedők és autósok egyesületei. A bíróság azonban valamennyit elutasította.

Sokan vitatják a döntést, de az autók visszatérése nincs tervben

Fotó: pixabay.com

Az eredeti javaslattal ellentétben a március 6-i rendelet nem a légszennyezettségre hivatkozva tiltotta meg a gépjárműforgalmat a Szajna-parton, hanem turisztikai és örökségvédelmi érvek alapján, miután a rakpart „Párizs történelmi központjának és emblematikus emlékműveinek közelében található”.

A rakpartok lezárása ellen tiltakozók szerint a dugók és a szennyezettség áthelyeződött a város más területeire. A bíróság azonban úgy vélte, hogy a megnövekedett utazási idő, a levegő minősége és a zajhatások a felső rakparton korlátozottak, és nem indokolják az alsó rakparton elrendelt tiltás feloldását. „A rakpartok gyalogos sétánnyá alakítása végleges, az autók visszatérése nincs tervben és nem képzelhető el” – közölte Christophe Najdovski, Párizs közlekedésért felelős alpolgármestere.

A párizsi fellebbviteli bíróság egyébként október 22-én semmisnek mondta ki azt a korábbi önkormányzati rendeletet, amely 2016-ban környezetvédelmi kritérium alapján tiltotta ki az autósokat ugyanerről a rakparti szakaszról. Az első tiltakozások miatt született meg márciusban a második rendelet, ami már örökségvédelmi érvekre hivatkozott.

A bírósági döntés megünneplésére a fővárosi önkormányzat november 18-án pikniket rendez a Szajna-parton, amelyre minden városlakót várnak.

A bal parton az Alma híd és a Musée d'Orsay (Orsay Múzeum) között húzódó 2,3 kilométeres szakaszon egyébként már öt évvel ezelőtt megszűnt az autóforgalom és a tömegközlekedés, a szakaszt az elmúlt években parkosították.