Turisták nyomon követésével a túlzsúfoltság ellen

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 25. 11:07

Évente egyre több városban okoz gondot a tömegturizmus Nehéz megoldást találni arra, hogyan lehetne korlátozni ennek negatív hatásait. Megoldást jelenthet a Tourism Tracer.

Szakértők szerint ma már nem elég kimutatni a légitársaságok vagy óceánjárók szén-dioxid-kibocsátását, számszerűsíteni kell azt a hatást is, amelyet a turizmus növekedése gyakorol például Reykjavík hulladékgazdálkodási rendszerére vagy a barcelonai vízellátásra. Elengedhetetlen a megnövekedett látogatószámnak a városokra és a látnivalókra gyakorolt hatásának mérése.

Tasmániában lehet, hogy megtalálták a megoldást a zsúfoltság kezelésére. Találtak egy módszert, amellyel a turisták mozgását figyelemmel lehet kísérni, és ennek alapján lépéseket lehet tenni a zsúfoltság enyhítése érdekében - számol be az újdonságról a skift.com.

A program, amely a Tourism Tracer névre hallgat, az első sikeres kísérlet az utazók hatékony nyomon követésére a technológia felhasználásával.
A szigetre látogatóknak megérkezésükkor egy mobiltelefont ajánlottak fel, korlátlan internethasználattal. Ha elfogadták, a telefon nyomon tudta követni, hogy merre járnak. Az utazás végén visszaszolgáltatva a telefont, a sziget idegenforgalmi hivatal vizualizálni tudta a turisták mozgását a területen. Nagy meglepetésre az ingyenes és korlátlan internethasználat lehetősége miatt több ezren vettek részt a projektben.

Az applikáció segítségével le tudják követni a turisták mozgását

Fotó: abc.net.au

Az adatokat felhasználva a kutatócsoport tagjai azon felül, hogy elemezhették, melyek a legtöbbet látogatott desztinációk, láthatták azt is, hogy az egyes turisták pontosan hány napot maradtak egy helyen, illetve hogy milyen útvonalakat választottak céljaik eléréséhez.

Miután a kutatócsoport nem tudta tovább finanszírozni a programot, ennek végett kellett vetni. Viszont azóta a technika sokat fejlődött. Egy Gulliver nevű cég társulva több desztinációval újból életre keltette. A legújabb verzió már nem egy külön telefont használ, hanem egy alkalmazást.  Ezzel az applikációval megvalósítható, hogy a turistákat a túlzsúfolt területek helyett inkább olyan helyeket keressenek fel, amikkel a helyi életbe, a mindennapokba láthatnak bele.

A tasmániai adatok anonim módon a nyilvánosság számára elérhetők a Tourism Tracker oldalán, vagyis ITT.

Kapcsolódó cikkek