Turistaközpont lesz a titkos katonai támaszpontból

Forrás: turizmus.com

 2018. június 17. 10:08

A svéd szigetvilág egyik legtitkosabb zuga volt évtizedeken keresztül Gålö, ahol a Palmen-hadművelet zajlott.

Bár Svédország semleges volt a II. világháborúban, részt vett a vasérc náciknak való exportálásában, és különféle más, katonai, főleg szállítási és felderítési feladatokat látott el.  A titkos zug hamarosan turistákat fogad.

Az itt őshonos fókákat arra idomították be, hogy tengeralattjárókat és torpedókat fedezzenek fel, illetve jelezzék, ha közelednek. A fókák kiváló tanítványnak bizonyultak, 20 esetből 19-szer megtalálták meg a tengeralattjárókat. De most tengeri állatok helyett szárazföldi turisták érkeznek majd ide, amint arról mondta Pia Berg, az Archipelago Alapítvány projektmenedzsere tájékoztatta az egyik helyi turisztikai online magazint.

A házon belül szinte minden érintetlenül megmaradt

Fotó: turizmus.com

Hetvenhárom évvel a II. világháború után az Archipelago Alapítvány úgy döntött, hogy megnyitja a létesítményt a turisták előtt. A projektet a balti-tengeri EU-programból  finanszírozzák, ebből költenek a házak, dokkok felújítására, a történelmi múlt bemutatására, és e különleges tengerparti szakasz  komfortfokozatának fejlesztésére.

A házakon belül szinte minden érintetlenül megmaradt, és nem is szándékoznak vadonatúj bútorokkal kicserélni a régieket, hiszen az enteriőr így autentikus. A fejlesztők sok információt kaptak az egykori alkalmazottaktól, a tárgyi és szóbeli emlékek mellett pedig a háborús archívumokban is kutakodnak. Azt akarják bemutatni, milyen is volt itt az élet a világháború idején.

Laktak itt akkor gyerekek is. Egyikük elmesélte, hogy annak idején a megszelídített fókák mentették ki a  vízből, amikor véletlenül beleesett.